ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Ζέεχοφερ: Θα ξαναζήσουμε μέρες του 2015 στο προσφυγικό

Προειδοποίηση Ζέεχοφερ: Θα ξαναζήσουμε μέρες του 2015 στο προσφυγικό
Gregor Fischer/dpa via AP

Για μια νέα αλματώδη αύξηση των προσφυγικών ροών προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, τονίζοντας ότι «θα ζήσουμε ένα δεύτερο 2015 εάν δεν βοηθήσουμε τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τις αντιμετωπίσουν». 

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός ζητεί επειγόντως πρόοδο στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

«Η προσφυγική/μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μεγάλη. Γύρω μας βλέπουμε πολλές συγκρούσεις, οι οποίες προκαλούν την φυγή πολλών ανθρώπων», επισήμανε ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός, ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι «γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει στασιμότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε εντατικές συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω ότι η πρότασή της για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα μας πάει μπροστά».

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν εδώ και χρόνια να μεταρρυθμίσουν το κοινό Σύστημα Ασύλου. Επίμαχο είναι το θέμα της κατανομής όσων ζητούν προστασία.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο ενεργά στη σχετική συζήτηση και τελευταία με δικές του προτάσεις για τη μεταρρύθμιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες – η οποία πρέπει να προτείνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες – επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό και η ίδια ένα προσχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ