ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αθώος μετά 14 χρόνια στη φυλακή χάρη στη γενετική γενεαλογία

ΗΠΑ: Αθώος μετά 14 χρόνια στη φυλακή χάρη στη γενετική γενεαλογία
AP Photo/Rich Pedroncelli

Ένας άνδρας από την Καλιφόρνια που πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή για το φόνο ενός δημοσιογράφου αθωώθηκε χάρη σε μια γενετική ανάλυση τελευταίας τεχνολογίας. 

Ο Ρίκι Ντέιβις είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της 54χρονης δημοσιογράφου Τζέιν Χίλτον το 1985. Την Πέμπτη, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Καλιφόρνια που απαλλάχθηκε με τη βοήθεια της γενετικής γενεαλογίας –το συνδυασμό ανάλυσης DNA και έρευνας στο οικογενειακό δέντρο του κατάδικου.

Το 1985, η Χίλτον βρέθηκε νεκρή στο El Dorado Hills στην Καλιφόρνια, στο σπίτι όπου ζούσε μαζί με την κόρη της, τον Ντέιβις, την τότε σύντροφό του και μια ακόμη γυναίκα.

Ο Ντέιβιντ και η κοπέλα του, οι οποίοι επέστρεφαν από ένα πάρτι μαζί με τη κόρη του θύματος, που είχε βγει έξω μετά από νυχτερινή διασκέδαση με φίλους, είχαν βρει νεκρή την Χίλτον σε μια από τις κρεβατοκάμαρες του σπιτιού.

Η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο μέχρι το 1999, όταν η αστυνομία άνοιξε και πάλι την υπόθεση. Τότε η σύντροφος του Ντέιβις, όταν ανακρίθηκε από την αστυνομία, άλλαξε πολλές φορές την κατάθεσή της, εμπλέκοντας στο θάνατο της δημοσιογράφου τόσο τον Ντέιβις όσο και την ίδια.

Το 2005 το δικαστήριο καταδίκασε τον Ντέιβις σε 16 χρόνια φυλάκιση, ενώ τη σύντροφό του σε ένα χρόνο κράτηση.

Το 2014, μετά την καταδίκη του Ντέιβις μια πιλοτική υπηρεσία εξέτασης DNA σε κατάδικους για φόνους στην Καλιφόρνια άρχισε να εξετάζει διεξοδικά τα γενετικά στοιχεία του Ντέιβις φτάνοντας εν τέλει στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία της υπόθεσης δεν ταιριάζουν με το DNA του Ντέιβις.

Η υπόθεση του Ντέιβις ξανάνοιξε και πέρυσι ένας δικαστής ανέστρεψε την καταδίκη και όρισε ημερομηνία για την έναρξη νέας δίκης.

Ο Ντέιβις έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Καλιφόρνια και ο δεύτερος σε όλη τη χώρα που αθωώνονται μετά τη χρήση της γενετικής γενεαλογίας. Αντ’ αυτού, ένας νέος ύποπτος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη στο Ρόουζβιλ της Καλιφόρνια.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος

Κατά την τεχνική της γενετικής γενεαλογίας, το άγνωστο DNA ανεβαίνει σε μια δωρεάν, δημόσια online βάση δεδομένων που ονομάζεται GEDMatch, η οποία αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα από 1 εκατομμύριο προφίλ DNA ανθρώπων από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Τότε η ιστοσελίδα παράγει μια λίστα ανθρώπων που σχετίζονται με το άγνωστο DNA, από τους γονείς μέχρι τέταρτα ή πέμπτα ξαδέλφια.

Οι γενετικοί γενεαλόγοι μπορούν έπειτα να χρησιμοποιήσουν νεκρολογίες, πιστοποιητικά γέννησης, δημόσια έγγραφα και κοινωνικά δίκτυα σε μια προσπάθεια να χτίσουν ένα οικογενειακό δέντρο και να εντοπίσουν πιθανούς υπόπτους.

Τον περασμένο μήνα συνελήφθη ένας άνδρας για τη σχέση του με μια υπόθεση βιασμού του 1983 στη Φλόριντα, με τη βοήθεια της γενετικής γενεαλογικής ανάλυσης.

He spent 14 years in prison for murder. Now, he's the first person in California to be exonerated with the help of genetic genealogy, by Nicole Chavez and Sonya Hamasaki, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ