ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χωρίς μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ, η Λιβύη θα γίνει νέα Συρία

Γερμανία: Χωρίς μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ, η Λιβύη θα γίνει νέα Συρία
Φωτογραφία αρχείου / Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας AP Photo/Michael Sohn

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανεξετάσει τον ρόλο της και να ενισχύσει την επιρροή της στη Λιβύη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk τη σημασία της εμπλοκής της ΕΕ στη σύγκρουση της Λιβύης, λέγοντας:

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπλακεί περισσότερο στη Λιβύη, θα γίνει τελικά μια δεύτερη Συρία. Η συμμετοχή (σ.σ. τωρινή) στη Λιβύη είναι τόσο μεγάλη, διότι μάθαμε από τα λάθη στη Συρία. Νομίζω ότι υπήρξε στη Συρία τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος από εξελίξεις χωρίς όμως να υπάρξει συνολική συνεισφορά της Δύσης.

«Εκτός τούτου, πιστεύω ότι εν τω μεταξύ η Ρωσία και η Τουρκία "διεξάγουν" έναν πόλεμο μεταξύ τους. Είναι απαραίτητο να ασκήσουμε επιρροή στους συμμετέχοντες. Αυτό θα πράξω στις συνομιλίες που θα έχω με τον Ρώσο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μόναχο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Ο Μάας αντέκρουσε τέλος την κριτική ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου, στα μέσα Ιανουαρίου, δεν είχε αποτελέσματα:

«Δεν αληθεύει ότι τα μέρη δεν τηρούν καθόλου τα συμπεφωνημένα. Κατέστη όμως σε όλους σαφές ότι θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία».

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, δήλωσε ότι η συνάντηση αποτελεί την έναρξη της διεθνούς διαδικασίας παρακολούθησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα.

«Ελπίζουμε μάλιστα να μπορέσουμε στο Μόναχο να καλωσορίσουμε και μια κατάπαυση του πυρός και πρόοδο στα σχήματα που εργάζονται εντός της Λιβύης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του κ. Σάλαμε», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Μπρόιλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ