ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Ανοίγει την πόρτα της ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Μακρόν: Ανοίγει την πόρτα της ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
AP Photo/Jens Meyer

«Αχτίδα ελπίδας» για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  στην ΕΕ προσέφερε στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Όπως είπε, αν τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο σχετικά με τις δύο χώρες είναι θετικά, θα υποστηρίξει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τους.

«Αναμένουμε την έκθεση τον Μάρτιο... αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τότε θα είμαστε σε θέση να επανεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Μακρόν.

Διαβάστε επίσης
Αποπέμφθηκε η υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την επίμαχη πινακίδα

Η Γαλλία, με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας, μπλόκαρε τον περασμένο Οκτώβριο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, σκορπώντας απογοήτευση στα δύο κράτη των Βαλκανίων. Η Γαλλία είχε ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Η απόφαση της Γαλλίας είχε προκαλέσει απογοήτευση και οργή στα Τίρανα και τα Σκόπια τα οποία αντιμετώπισαν σοβαρή εσωτερική πολιτική αναταραχή εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, είχε πει πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Στρατηγικός διάλογος με τη Ρωσία

Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η μοναδική επιλογή είναι να υπάρξει ένας στενότερος διάλογος για την επίλυση των διαφορών, καθώς, όπως είπε, η πολιτική της περιφρόνησης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αποτύχει και κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει ευθέως την Μόσχα.

«Αφουγκράζομαι την περιφρόνηση όλων των εταίρων μας, δεν είμαι τρελός, αλλά γνωρίζω ότι με το να είμαστε ανυποχώρητοι και αδύναμοι... αυτό δεν είναι πολιτική, είναι ένα εντελώς αναποτελεσματικό σύστημα» τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κανένας από τους συμμάχους του να είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

«Υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή, η οποία είναι να απαιτούμε και να ξεκινήσουμε εκ νέου έναν στρατηγικό διάλογο γιατί σήμερα μιλάμε όλο και λιγότερο, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και δεν είμαστε σε θέση να τις επιλύσουμε».

Η ΕΕ, είπε, θα πρέπει να ξυπνήσει και να αντιστοιχίσει τον προϋπολογισμό της στις φιλοδοξίες της ώστε να μην μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος. «Γινόμαστε μια ήπειρος που δεν πιστεύει στο μέλλον της. Δεν επενδύουμε στο μέλλον μας επαρκώς...» κατέληξε ο Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ