ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε στη Ρώμη η σορός του Ιταλού φοιτητή που δολοφονήθηκε στο Κάιρο

Επέστρεψε στη Ρώμη η σορός του Ιταλού φοιτητή που δολοφονήθηκε στο Κάιρο
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Στην Ρώμη έφτασε σήμερα η σορός του 28χρονου φοιτητή Τζούλιο Ρέτζενι, το πτώμα του οποίου βρέθηκε πεταμένο σε ένα χαντάκι δίπλα σε δρόμο του Καΐρου, την περασμένη Τετάρτη.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο φοιτητής είχε βασανιστεί εκτεταμένα και πιθανόν να πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ οι ιταλικές αρχές απαιτούν την εξιχνίαση των συνθηκών υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατός του.

"Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης, αλλά επίσης για να δηλώσω τη βούληση της κυβέρνησης για να χυθεί φως το συντομότερο δυνατόν και για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, ο οποίος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τη σορό του φοιτητή.

Ο Τζούλιο Ρετζένι εξαφανίστηκε στις 25 Ιανουαρίου, όταν έφυγε από το διαμέρισμά του για να συναντήσει έναν φίλο του. Το πτώμα του βρέθηκε στις 3 Φεβρουαρίου.

Ιταλοί ερευνητές βρίσκονται από χθες στο Κάιρο, ενώ νέα αυτοψία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στη Ρώμη, όπου η εισαγγελία άνοιξε έρευνα για ανθρωποκτονία κατ΄αγνώστων.

Το πόρισμα της αιγυπτιακής εισαγγελίας κάνει λόγο για πολλαπλά τραύματα και ίχνη εγκαυμάτων από τσιγάρο. "Είδα τραύματα, είδα εκχυμώσεις και εγκαύματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αγόρι αυτό χτυπήθηκε βάναυσα και βασανίσθηκε", είπε ο Ιταλός πρεσβευτής στο Κάιρο Μαουρίτσιο Μασάρι, στην Corriere della Sera .

Η αιγυπτιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοικτές, ανάμεσά τους και του ειδεχθούς εγκλήματος, όμως τα κοινωνικά δίκτυα και οι διπλωματικοί κύκλοι του Καΐρου βοούν για την πιθανότητα περίπτωσης αστυνομικής βίας.

Το απόγευμα, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την ιταλική πρεσβεία στην Κορνίς του Νείλου, στο Κάιρο, για να αφήσουν λουλούδια και να ανάψουν κεριά στη μνήμη του ιταλού φοιτητή. Ορισμένοι κρατούσαν πανό που έγραφαν: "Ο Τζούλιο ήταν ένας από μας και σκοτώθηκε σαν και μας".

Ο Τζούλιο Ρέτζενι ήταν διδακτορικός φοιτητής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και έκανε έρευνες για τα αιγυπτιακά συνδικάτα μετά την εξέγερση του 2011 στην Αίγυπτο. Είχε επίσης γράψει και δημοσιεύσει με ψευδώνυμο άρθρα επικριτικά για την αιγυπτιακή ηγεσία.

Το τελευταίο του άρθρο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Il Manifesto και είχε ως θέμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητες συνδικαλιστικές ενώσεις στην Αίγυπτο του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι βασανιστές ήθελαν να μάθουν τις επαφές του στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που παρακολουθούσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ