ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Διαλύθηκε η Βουλή - Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου

Βόρεια Μακεδονία: Διαλύθηκε η Βουλή - Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου
(AP Photo/Boris Grdanoski)

Διαλύθηκε η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες δρομολογούνται για τις 12 Απριλίου.

Υπέρ της διάλυσης του Σώματος τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της χώρας.

Αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι αναμένεται να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την 12η Απριλίου.

Την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προσέφερε χθες, Σάββατο, από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, «αχτίδα ελπίδας» για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως είπε, αν τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο σχετικά με τις δύο χώρες είναι θετικά, θα υποστηρίξει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τους.

«Αναμένουμε την έκθεση τον Μάρτιο... αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τότε θα είμαστε σε θέση να επανεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Μακρόν.

Η Γαλλία, με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας, μπλόκαρε τον περασμένο Οκτώβριο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, σκορπώντας απογοήτευση στα δύο κράτη των Βαλκανίων. Η Γαλλία είχε ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Η απόφαση της Γαλλίας είχε προκαλέσει απογοήτευση και οργή στα Τίρανα και τα Σκόπια τα οποία αντιμετώπισαν σοβαρή εσωτερική πολιτική αναταραχή εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, είχε πει πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ