ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγίδα «Ντένις»: Πολλά τα προβλήματα στη Βρετανία μετά το εφιαλτικό Σαββατοκύριακο

Καταιγίδα «Ντένις»: Πολλά τα προβλήματα στη Βρετανία μετά το εφιαλτικό Σαββατοκύριακο
Ben Birchall/PA via AP

Στο έλεος της κακοκαιρίας παραμένουν πολλές περιοχές της Βρετανίας, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις πλημμύρες και τα πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις, μετά το φονικό πέρασμα της καταιγίδας «Ντένις» το Σαββατοκύριακο που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς.

Περισσότερες από 300 προειδοποιήσεις για πλημμύρες παραμένουν ενεργές κατά μήκος της χώρας, πέντε από τις οποίες εξαιρετικά σοβαρές, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελούν «θανάσιμο κίνδυνο».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη νότια Ουαλία και σε περιοχές της Αγγλίας, όπου η καταιγίδα έχει προκαλέσει το θάνατο τριών ανθρώπων, καθηλώνοντας στο έδαφος εκατοντάδες αεροσκάφη, την ώρα που διασώστες απομάκρυναν κατοίκους, που τέθηκε σε κόκκινο συναγερμό.

Ο τρίτος νεκρός, ένας 60χρονος άνδρας, έπεσε σε ποτάμι της Ουαλίας κατά την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας και δεν κατάφερε να βγει ζωντανός. Νωρίτερα, είχαν σκοτωθεί ένας 18χρονος στο Κεντ και ένας ακόμη άνδρας κοντά στο Margate Harbour.

Οι άνεμοι σάρωσαν με 150 χλμ. την ώρα την επικράτεια, αφήνοντας πίσω τους πλημμυρισμένους δρόμους, ξεριζωμένες προσόψεις καταστημάτων, κατεστραμμένες καλλιέργειες, κατοικημένες περιοχές - ποτάμια, δεκάδες πεσμένα δέντρα σε αυτοκίνητα και σπίτια και ένας χάος που οι κάτοικοι των περιοχών το περιγράφουν ως «πρωτοφανές».

Σε αυτό το πλαίσιο και καταγράφηκε την Κυριακή ένα ρεκόρ, εκείνο του μεγαλύτερου αριθμού συναγερμών και προειδοποιήσεων για πλημμύρες: Μέσα σε ένα 24ωρο, η Πυροσβεστική έλαβε τουλάχιστον 614 κλήσεις.

Προβλήματα στις πτήσεις

Η καταιγίδα έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις. Στο Χίθροου καταγράφηκαν 26 ακυρώσεις δρομολογίων και 133 καθυστερήσεις, ενώ 68 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ.

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας επιστράτευσε δυναμικό του στρατού προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε κατοίκους σε περιοχές του West Yorkshire, που δοκιμάστηκαν έντονα από τις πλημμύρες.

Η καταιγίδα είχε εξάλλου ως αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν εκατοντάδες σπίτια ενώ άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ