ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός στην Κίνα: 98 νεκροί και 1.886 νέα κρούσματα τη Δευτέρα

Κοροναϊός στην Κίνα: 98 νεκροί και 1.886 νέα κρούσματα τη Δευτέρα
AP Photo

Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 1.868 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αυξημένος κατά 98 από την Κυριακή, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, όπου αναφέρθηκαν 93 νεκροί, οι 72 εκ των οποίων στη μεγαλούπολη Γουχάν, όπου εμφανίστηκε ο COVID-19 τον Δεκέμβριο.

Σε όλη την επικράτεια, εντοπίστηκαν 1.886 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, αριθμός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα μέχρι στιγμής σε 72.436.

Εκτός της Χουμπέι, οι κινεζικές Αρχές κατέγραψαν τρεις θανάτους στην επαρχία Χενάν και από έναν θάνατο στις επαρχίες Χεμπέι και Χουνάν.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων πνευμονίας εκτός της Χουμπέι μειώθηκε για 14η συνεχόμενη ημέρα σε 79, ενώ την 3η Φεβρουαρίου για παράδειγμα είχαν καταγραφεί 890.

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων:

Κίνα

Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αυξήθηκε σε 1.886 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, ενώ σχεδόν 72.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο). Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν.

Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.

  • Ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 58 κρούσματα.
  • Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Ασία-Ειρηνικός

Ανατολική Ασία

Νότια Κορέα: 30 κρούσματα

Ιαπωνία: 65 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 454 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί. Πολλοί Αμερικανοί απομακρύνθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο και επιβιβάστηκαν σε πτήση προς τη χώρα τους, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ταϊβάν: 20 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο

Νοτιοανατολική Ασία

Καμπότζη: Ένα κρούσμα

Μαλαισία: 22 κρούσματα

Φιλιππίνες: Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο ο οποίος καταγόταν από την Ουχάν. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη: 77 κρούσματα

Ταϊλάνδη: 35 κρούσματα

Βιετνάμ: 16 κρούσματα

Νότια Ασία

Ινδία: Τρία κρούσματα

Νεπάλ: Ένα κρούσμα

Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα

Αυστραλία: 15 κρούσματα

Αμερική

Καναδάς: Οκτώ κρούσματα

ΗΠΑ: 29 κρούσματα. Ένας Αμερικανός πολίτης υπέκυψε στη Γουχάν.

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία: 16 κρούσματα

Γαλλία: 12 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Επρόκειτο για τον πρώτο νεκρό λόγω του COVID-19 εκτός Ασίας.

Ιταλία: Τρία κρούσματα

Ισπανία: Δύο κρούσματα. Οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Βέλγιο: Ένα κρούσμα

Φινλανδία: Ένα κρούσμα

Σουηδία: Ένα κρούσμα

Κράτη εκτός ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο: 9 κρούσματα

Ρωσία: 2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Εννέα κρούσματα

Αφρική

Αίγυπτος: Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου ότι επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα του COVID-19, το πρώτο στην Αφρική.

Πώς να προστατευτείτε από τον κοροναϊό

Σε γενικές γραμμές, το κοινό πρέπει να κάνει «ό,τι κάνει κάθε περίοδο κρυώματος και γρίπης», προέτρεψε ο γραμματέας Υγείας της πολιτείας της Ουάσινγκτον, Τζον Γουάισμαν, μιλώντας στο CNNi μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος Αμερικανού πολίτη.

Αυτό περιλαμβάνει το συχνό πλύσιμο των χερών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τη φορά.

Αν εσείς είστε αυτός που αισθάνεται άρρωστος, καλύψτε όλο σας το στόμα και τη μύτη κάθε φορά που βήχετε ή φτερνίζεστε. Μην χρησιμοποιείτε όμως τα χέρια σας. Χρησιμοποιείστε είτε το εσωτερικό του αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντηλο, το οποίο θα πετάξετε αμέσως μετά στον κάδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει επίσης να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από κάποιον που ενδεχομένως να έχει μολυνθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ