ΚΟΣΜΟΣ

Horsetail Falls: Ο «καταρράκτης φωτιάς» που «κόβει» την ανάσα

Horsetail Falls: Ο «καταρράκτης φωτιάς» που «κόβει» την ανάσα
YOUTUBE

Ένας εποχιακός καταρράκτης στο Εθνικό Πάρκο Yosemite των ΗΠΑ έχει καταστεί μια ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστική ατραξιόν μέσα στο Φεβρουάριο, επειδή, υπό ιδανικές συνθήκες ηλιακού φωτός, το νερό που κυλά προς τα κάτω στα βράχια μοιάζει με φωτιά, εξ’ ου και το παρατσούκλι του «Πύρινος Καταρράκτης Yosemite»

Κάθε χρόνο, από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, το νερό από το χιόνι, που λιώνει στο βουνό, ρέει προς την ανατολικότερη πλαγιά του όρους El Capitan, διαμορφώνοντας τον εποχιακό καταρράκτη Horsetail Falls.

Ο καταρράκτης από μόνος του συνιστά ένα αξιοπρόσεκτο σημείο θέασης, αλλά για λίγες ημέρες, από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου, η εικόνα του προκαλεί θαυμασμό. Μετατρέπεται σε έναν πύρινο καταρράκτη, με το νερό να μοιάζει με λάβα που ρέει και ξεπετάει φλόγες.

Ο Πύρινος Καταρράκτης Yosemite θεωρείται ένα από τα εκπληκτικότερα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο.

Το φαινόμενο του «καταρράκτη φωτιάς» προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες θεατές, γεγονός που ανάγκασε τη διοίκηση του Πάρκου να υλοποιήσει ένα νέο πλαίσιο κανόνων κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Ορισμένα τμήματα του δρόμου μέσα στο Πάρκο έχουν περιορισμούς, καθώς το μποτιλιάρισμα με τα αυτοκίνητα έχει καταστεί σημαντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, πολύς κόσμος που ταξιδεύει στο Πάρκο Yosemite για να παρατηρήσει τον Πύρινο Καταρράκτη από πρώτο χέρι, δεν γνωρίζει πως το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται κάθε χρονιά.

Το φαινόμενο του καταρράκτη φωτιάς μπορεί να γίνει ορατό, εφόσον συγκεκριμένες συνθήκες ικανοποιηθούν όλες μαζί ταυτόχρονα κι αυτό δεν συμβαίνει κάθε χρόνο. Θα πρέπει να έχει χιονίσει στο Yosemite και η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή, ώστε το χιόνι να λιώσει και να δημιουργήσει τον καταρράκτη.

Για παράδειγμα, όταν η Καλιφόρνια βρίσκεται αντιμέτωπη με την ξηρασία, οι καταρράκτες δεν κυλούν κι έτσι ο εποχιακός καταρράκτης Horsetail Falls δεν μπορεί να μετατραπεί σε καταρράκτη φωτιάς.

Και οι ειδικές συνθήκες δεν σταματούν εκεί. Ο ουρανός θα πρέπει να είναι σχεδόν καθαρός, διότι ακόμη και η παραμικρή νέφωση μπορεί να αποκρύψει το φαινόμενο και ο ήλιος πρέπει να «χτυπήσει» τον καταρράκτη με τις ακτίνες υπό συγκεκριμένη γωνία, ώστε να πάρει φωτιά… το νερό.

Ευτυχώς, εάν όλα τα παραπάνω συμβούν, τότε το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί για αρκετές ημέρες, εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν σταθερές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ