Bloomberg: Στις διαπραγματεύσεις για το Brexit τα Γλυπτά του Παρθενώνα;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτερώνει τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, καθώς σύμφωνα με το Bloomerg οι Βρυξέλλες σκέπτονται να χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί το συγκεκριμένο ζήτημα, στις συνομιλίες τους με τη Βρετανία, με φόντο το Brexit.
Το τελευταίο προσχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της Ε.Ε., που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg, αναφέρει ότι «η Βρετανία θα χρειαστεί να απευθύνει ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αντικειμένων στις χώρες, τις οποίες αυτά ανήκουν».
Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών ανέφεραν ότι η ρήτρα ερμηνεύτηκε ευρύτερα ως μια ευθεία αναφορά στα αρχαία αγάλματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Έλληνας αξιωματούχος, πάντως, αρνήθηκε ότι η ρήτρα αυτή σχετίζεται με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, λέγοντας πως αυτό παραμένει ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η ρήτρα αφορά σε κλεμμένα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού εικαστικών έργων του 18ου και 19ου αιώνα, τα οποία συχνά καταλήγουν σε οίκους δημοπρασιών, στο Λονδίνο.
Το επίσημο έγγραφο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, θέτει τις παραμέτρους για τη θέση της Ε.Ε. ως προς τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο.
Η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα σοβεί εδώ και δεκαετίες, με τη βρετανική κυβέρνηση να αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση επιστροφής τους στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει προβεί επανειλημμένως σε κινήσεις για τον επαναπατρισμό τους.
Σε κάθε περίπτωση το έγγραφο καταδεικνύει το βηματισμό που θα ακολουθήσει η Ευρώπη των 27, με στόχο να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ενδεικτικά, η Ισπανία συζητά για τις αξιώσεις της στο Γιβραλτάρ, που βρίσκεται υπό βρετανική κτήση, ενώ η Γαλλία αξιώνει συγκεκριμένους όρους για τα αλιευτικά δικαιώματα στη Βόρεια Θάλασσα.
Το Πακιστάν κήρυξε ανοιχτό πόλεμο κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν: Βομβαρδισμοί στην Καμπούλ, πάνω από 130 νεκροί (vids)
07:15
Χρήστος Μεγάλου: Προς ισχυρό πρώτο 3μηνο η Πειραιώς - Σε περιβάλλον ομαλοποίησης επιτοκίων το 2026
07:05
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές βροχοπτώσεις - Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο
07:00
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (27 Φεβρουαρίου)
06:30