ΚΟΣΜΟΣ

Περιπέτεια στον αέρα: «Ξάπλωσε» στο κάθισμά της και εισέπραξε την... οργή συνεπιβάτη της

Περιπέτεια στον αέρα: «Ξάπλωσε» στο κάθισμά της και εισέπραξε την... οργή συνεπιβάτη της
Screen Grab/YouTube

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το θέμα του προσωπικού χώρου κατά τη διάρκεια των πτήσεων μετά την περιπέτεια στον αέρα μιας γυναίκας που δέχτηκε την οργισμένη επίθεση συνεπιβάτη της, την οποία κατέγραψε σε βίντεο με αποτέλεσμα να γίνει viral

Η Γουέντι Γουίλιαμς, δασκάλα από τη Βιρτζίνια, ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα να χτυπά επανειλημμένα την πλάτη του κεκλιμένου καθίσματός της με τη γροθιά του κατά τη διάρκεια πτήσεις της American Airlines τον Ιανουάριο.

Η ίδια, μιλώντας στο CNNi, υποστηρίζει ότι αυτό που είδαν οι χρήστες δεν ήταν καν το χειρότερο κομμάτι της εμπειρίας της.

Πριν αρχίσει να τραβάει το περιστατικό, ο άνδρας πίσω της «άρχισε να με χτυπάει στην πλάτη με δύναμη», δήλωσε η Γουίλιαμς.

«Προσπάθησα να ειδοποιήσω τους αεροσυνοδούς. Δεν έδωσαν προσοχή, έτσι άρχισα να τον βιντεοσκοπώ. Ήταν το μόνο που μπόρεσα να σκεφτώ προκειμένου να τον κάνω να σταματήσει».

Νωρίτερα, στην πτήση από τη Νέα Ορλεάνη στο Σάρλοτ, η Γουίλιαμς λέει ότι ο άνδρας πίσω της της ζήτησε «με ύφος» να επιστρέψει το κάθισμά της σε όρθια θέση προκειμένου να χρησιμοποιήσει το τραπεζάκι του για να φάει.

Υπάκουσε μετακινώντας το κάθισμά της. Όταν όμως ο άνδρας τελείωσε το φαγητό του, ο Γουίλιαμς είπε ότι ξάπλωσε και πάλι την πλάτη του καθίσματός της.

Τότε άρχισε να εκνευρίζεται, λέει «Ήταν έξαλλος που ξάπλωσα το κάθισμά μου και άρχισε να το χτυπά περίπου εννέα φορές – Δυνατά», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι το περιστατικό την τραυμάτισε προξενώντας της έντονους πόνους.

Μόλις άρχισε να τραβάει το περιστατικό με την κάμερα, «σταμάτησε να χτυπάει τόσο δυνατά. Οπότε, σε κάποιο βαθμό, αυτή η κίνηση είχε αποτέλεσμα».

Ωστόσο, η Γουίλιαμς δηλώνει έκπληκτη από αυτό που συνέβη όταν προσπάθησε να ζητήσει τη βοήθεια της αεροσυνοδού.

Η δασκάλα λέει ότι αμέσως μόλις άρχισε το περιστατικό προσπάθησε να ειδοποιήσει τον αεροσυνοδό. Αλλά η υπάλληλος «γούρλωσε τα μάτια της» και προσέφερε στον άνδρα που της χτυπούσε την πλάτη δωρεάν ποτό, έγραψε η Γουίλιαμς.

Μετά από αυτό, η αεροσυνοδός έδωσε στην επιβάτιδα μια αυστηρή επιστολή με τίτλο: «Σημείωμα ενόχλησης επιβατών».

Σημείωση: Η συμπεριφορά σας ενδεχομένως να παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο», έγραφε η επιστολή.

«Αν θέλετε να αποφύγετε τη δίωξη και την απομάκρυνσή σας από το αεροσκάφος στο επόμενο σημείο άφιξης, πρέπει να σταματήσετε αμέσως», συνέχισε το σημείωμα.

«Ήταν σοκαριστικό», σχολίασε η Γουίλιαμς στο CNNi.

«Νομίζω ότι όσο πιο ήρεμη παρέμενα, τόσο (η αεροσυνοδός) εκνευριζόταν και εξοργιζόταν. Κάποια στιγμή είπε: ‘Δεν σου μιλάω άλλο. Τελείωσα μαζί σου’ και τότε μου έδωσε αυτό το σημείωμα».

Μετά από αυτό η αεροσυνοδός της είπε: «Αν πεις οτιδήποτε άλλο θα σε κατεβάσω από το αεροπλάνο. Διάγραψε το βίντεο», είπε η Γουίλιαμς. «Τρομοκρατήθηκα».

Όπως είπε, η επιβάτης εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά.

Σε δήλωσή τους στο CNNi, οι American Airlines δήλωσαν ότι γνωρίζουν για το περιστατικό «διαμάχης μεταξύ επιβατών» στις 31 Ιανουαρίου κατά την πτήση 4392.

«Η ασφάλεια και η άνεση των επιβατών και του προσωπικού μας είναι υψηλής προτεραιότητας, και η ομάδα μας εξετάζει το ζήτημα», λέει η εταιρεία.

Οι επιβάτες έχουν «δικαιώματα πτήσης», όταν αγοράζουν ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, η άνεση και ο προσωπικός χώρος δεν είναι ανάμεσα σε αυτά.

Παρόλα αυτά, αναμένεται πως όταν ταξιδεύεις θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός των άλλων επιβατών. Το να χτυπάς την πλάτη του καθίσματος του μπροστινού είναι αγενές, σύμφωνα με πολλούς από αυτούς που σχολίασαν τις αναρτήσεις της Γουίλιαμς στο Twitter.

Όμως πόσο σωστή ήταν η κίνηση της Γουίλιαμς να εισβάλει στον ήδη περιορισμένο προσωπικό χώρο του άνδρα;.

Τον Απρίλιο του 2019 η εταιρεία Delta προχώρησε σε αλλαγές σε πολλά από τα αεροσκάφη της προκειμένου να μειώσει το επίπεδο ανάκλησης των καθισμάτων της στην Α’ θέση.

Σύμφωνα με τη Λίλιτ Μάρκους, ταξιδιωτική συντάκτρια του CNNi με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η ανάκληση των καθισμάτων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε «ειδικές περιπτώσεις». Πολλοί είναι εξάλλου αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια αγενή ενέργεια που λαμβάνει υπόψη μόνο τις ανάγκες του ανθρώπου που το κάνει και όχι των συνεπιβατών του.

Το σίγουρο είναι ότι η Γουίλιαμς θα το σκεφτεί πολύ πριν ξαναξαπλώσει το κάθισμά της στην επόμενη πτήση.

A passenger said she's hurt after her reclined seat was repeatedly 'punched.' She asked for help, but said a flight attendant threatened her, by Holly Yan and Scottie Andrew, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ