ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ταιβάν: Στους 26 οι νεκροί - 120 οι εγκλωβισμένοι

Σεισμός στην Ταιβάν: Στους 26 οι νεκροί - 120 οι εγκλωβισμένοι
REUTERS/ TYRONE SIU

Περίπου 120 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του κτιρίου που κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού στην Ταιβάν. Την ίδια στιγμή οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν να ανασύρουν επιζώντες αλλά και νεκρούς, σχεδόν ένα 24ωρο μετά την κατάρρευση.

Από αυτούς, οι 103 είναι παγιδευμένοι "πολύ βαθιά κάτω από τα ερείπια", σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ταϊνάν Ουίλιαμ Λάι, ο οποίος πρόσθεσε: "δεν υπάρχει κανένα μέσο για να φθάσουμε σ' αυτούς απ' ευθείας, είναι πολύ δύσκολο".

Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στη διάσωση 30 ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά στους διασώστες και χρησιμοποιείται πιο ελαφρύς εξοπλισμός, όπως τρυπάνια.

Μεταξύ των ανθρώπων που ανασύρθηκαν ζωντανοί, είναι δύο 20χρονοι νεαροί, ο ένας εκ των οποίων κατάφερε να βγει περπατώντας από τα ερείπια, με την βοήθεια των διασωστών. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Το έργο των διασωστών περιπλέκεται από το γεγονός ότι δύο πολυκατοικίες συνθλίφτηκαν από δύο άλλες γειτονικές πολυκατοικίες, εξήγησε ο δήμαρχος, γεγονός που υποχρεώνει τους διασώστες να σταθεροποιήσουν τις πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει, πριν αρχίσουν να σκάβουν.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί, στρατιώτες και εθελοντές “χτενίζουν” τα συντρίμμια, χρησιμοποιώντας ακόμα και τα χέρια τους, την στιγμή που δεκάδες άνθρωποι παρακολουθούν εναγωνίως για τις τύχες των δικών τους ανθρώπων. Το ιατρικό προσωπικό είναι σε επιφυλακή στο σημείο.

“Δεν απαντάει στις κλήσεις μου. Προσπαθώ να παραμείνω δυνατή μέχρι να την βρω”, δήλωσε μια 42χρονη γυναίκα στο Reuters, η οποία περιμένει να ακούσει νέα από την 24χρονη κόρη της που διέμενε στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας.

2016 02 07T052308Z 1253886144 GF10000299073 RTRMADP 3 QUAKE TAIWAN
2016 02 07T070205Z 145414785 GF10000299145 RTRMADP 3 QUAKE TAIWAN

ΠΗΓΗ: REUTERS / TYRONE SIU

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι είναι ο νεότερος απολογισμός των νεκρών, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια, εξαιτίας του σεισμού μεγέθους 6,4 βαθμών που χτύπησε την πόλη Ταινάν νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το συγκρότημα είχε 96 διαμερίσματα και 256 καταγεγραμμένους ενοίκους, αν και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό όταν κατέρρευσε.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς περισσότερους από 250 ανθρώπους από τα ερείπια. Την ίδια στιγμή διάφορα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας κατά την κατασκευή του κτιρίου, ενώ επιζώντες κατήγγειλαν ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας..

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κι άλλων κτιρίων σε άλλες εννέα περιοχές της πόλης αυτής των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ