ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ για το μακελειό στη Χανάου: Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο

Μέρκελ για το μακελειό στη Χανάου: Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο
AP Photo/Markus Schreiber

Ως «καταστροφικά εγκλήματα» χαρακτήρισε τις δολοφονικές επιθέσεις στην πόλη Χανάου της Γερμανίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι «ο ρατσισμός είναι δηλητήριο, το μίσος είναι δηλητήριο». Για νέα ακροδεξιά τρομοκρατία κάνουν λόγο στις δηλώσεις τους και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνέκρινε τη χθεσινή ρατσιστική επίθεση με τη δολοφονία, το περασμένο καλοκαίρι, του πολιτικού Βάλτερ Λούμπκε, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ των προσφύγων.

Μιλώντας για την ενίσχυση του ακροδεξιού κινήματος τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «ο ρατσισμός είναι δηλητήριο, το μίσος είναι δηλητήριο. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για μια τελική εκτίμηση. Κάνουμε τα πάντα για να ξεκαθαρίσουμε το υπόβαθρο αυτών των φρικτών εγκλημάτων με κάθε λεπτομέρεια. Αλλά προς το παρόν υπάρχουν στοιχεία ότι ο δράστης έπραξε ως ακροδεξιός εξτρεμιστής, είχε ρατσιστικά κίνητρα. Κίνητρα μίσους κατά ανθρώπων άλλης καταγωγής, άλλων πεποιθήσεων και άλλης εμφάνισης», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

«Συγκλονισμένος» από την «τρομοκρατική βία» στην Χανάου δηλώνει, με ανακοίνωση του, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εκφράζει την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Στέκομαι στο πλευρό όλων των ανθρώπων οι οποίοι απειλούνται από ρατσιστικό μίσος. Δεν είναι μόνοι. Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στην Γερμανία καταδικάζει αυτή την πράξη και κάθε μορφή ρατσισμού, μίσους και βίας. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την ειρηνική συνύπαρξη στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Σταϊνμάιερ στην ανακοίνωσή του.

«Σήμερα το πρωί η σκέψη μας βρίσκεται με τους ανθρώπους στην Χανάου», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στοTwitter, εκφράζοντας την συμπαράσταση της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων που θρηνούν τους νεκρούς τους, αλλά και στους τραυματίες από την επίθεση.

«Να μην επιστρέψουμε γρήγορα στην καθημερινότητά μας», ζήτησε ο Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι 75 χρόνια μετά το τέλος της ναζιστικής δικτατορίας υπάρχει και πάλι δεξιά τρομοκρατία στην Γερμανία». Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην δεξιά τρομοκρατία με κάθε συνέπεια, αλλά και η κοινωνία «πρέπει να υπερασπιστεί την ανοιχτή, φιλελεύθερη δημοκρατία μας από τους εχθρούς της».

Πρόβλημα «τρομοκρατίας από τα δεξιά» διαπιστώνει και ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ζητά «να μιλήσουμε για την ακροδεξιά τρομοκρατία, αλλά και για το γεγονός ότι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας ήταν για χρόνια ένας Χανς-Γκέοργκ Μάασεν» (σσ.: ο οποίος έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της Εναλλακτικής για την Γερμανία και της συνεργασίας της με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα).

«Πόσο ειλικρινής ήταν πραγματικά η μάχη ενάντια στα δίκτυα και τις δομές σε αυτή τη χώρα; Έχουμε ένα πρόβλημα τρομοκρατίας από τα δεξιά. Είναι καιρός να βγάλουμε συμπεράσματα από τα προηγούμενα χρόνια και να τα κάνουμε πράξη. Φτάνει πια!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έζντεμιρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ