ΚΟΣΜΟΣ

Στο «φως» 76 χρόνια μετά: Εντοπίστηκαν τρία καταρριφθέντα αεροσκάφη του Β’Π.Π.

Στο «φως» 76 χρόνια μετά: Εντοπίστηκαν τρία καταρριφθέντα αεροσκάφη του Β’Π.Π.
University of Delaware

Τρία αεροσκάφη της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας που παρέμεναν… εξαφανισμένα από το 1944, εντοπίστηκαν στον βυθό της θάλασσας στην Μικρονησία, δίνοντας απαντήσεις στους συγγενείς των πληρωμάτων τους.

Τα αεροσκάφη συμμετείχαν σε επιχείρηση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ.

Η «Operation Hailstone» έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 1944 και σε αυτή συμμετείχαν δεκάδες αεροσκάφη, ωστόσο περισσότερα από 20 εξ αυτών έπεσαν στη μάχη και περί τα 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Οι οικογένειες των πληρωμάτων δεν είχαν καμία απάντηση για την τύχη των αγαπημένων τους, ωστόσο το «Now Project Recover», μία ομάδα ερευνητών, κατάφερε να λύσει – εν μέρει τουλάχιστον – το μυστήριο γύρω από την εξαφάνισή τους.

Μεταξύ των αεροσκαφών που εντοπίστηκαν ήταν δύο βομβαρδιστικά τύπου SBD-5 Dauntless και ένα τορπιλοφόρο TBM/F-1 Avenger, όπως αναφέρει το CNNi, που επικαλείται πληροφορίες του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουεαρ.

Όπως αναφέρει το αμερικάνικο δίκτυο, τα αεροσκάφη εντοπίστηκαν σε βάθος 30 – 65 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ένας από τους συνιδρυτές της ομάδας, ο Mark Moline, σημείωσε ότι η ανακάλυψη δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα καθώς από την μία υπάρχει ενθουσιασμός, από την άλλη, όμως -όπως τονίζει- δεν μπορείς να ξεχνάς πως πρόκειται για σημεία θυσίας αντρών των ενόπλων δυνάμεων.

Πλέον, όπως ανέφερε ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ομάδας, Andrew Pietruszka, θα γίνει μία προσπάθεια ταυτοποίησης των πληρωμάτων.

Three US aircraft shot down during World War II have been found in the Pacific -- 76 years late, by Holly Yan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ