ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός - ΕΕ: Κανονικά τα ταξίδια εντός Σένγκεν παρά τα κρούσματα στην Ιταλία

Κοροναϊός - ΕΕ: Κανονικά τα ταξίδια εντός Σένγκεν παρά τα κρούσματα στην Ιταλία
O Eπίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς και η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου AP Photo/Francisco Seco

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν ύστερα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ιταλία, αλλά εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Πέντε άνθρωποι πέθαναν στη βόρεια Ιταλία λόγω του Covid-19 και 203 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την Παρασκευή, με την Ιταλία να είναι η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο εκτός Ασίας.

«Σε ό,τι αφορά διάφορα σενάρια, όπως μια συντονισμένη αναστολή του Σένγκεν, δεν προχωράμε σε αυτό επί του παρόντος, αλλά εργαζόμαστε σε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αργά χθες, Κυριακή, η Αυστρία ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων στις Άλπεις προς την Ιταλία για περίπου τέσσερις ώρες, πριν ξεκινήσουν και πάλι αφού δύο ταξιδιώτες βρέθηκαν αρνητικοί στον κοροναϊό.

Νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία εξέδωσε την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του νέου κοροναϊού. Σύμφωνα με την οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συμβουλεύει τους πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

«Οι περιορισμοί στα ταξίδια στην περιοχή Σένγκεν θα πρέπει να είναι ανάλογοι και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. «Θα πρέπει επίσης να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία», συμπλήρωσε.

«Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή το εμπόριο», δήλωσε η Κυριακίδου σε δημοσιογράφους σήμερα, προσθέτοντας ότι αύριο αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα μεταβεί στην Ιταλία για να αποτιμήσει την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ