ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρνι Σάντερς: Άδικο να λέμε πως όλα ήταν άσχημα στην Κούβα επί Κάστρο

Μπέρνι Σάντερς: Άδικο να λέμε πως όλα ήταν άσχημα στην Κούβα επί Κάστρο
AP / Patrick Semansky

Ως μερική στήριξη της Κουβανικής Επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο ερμηνεύεται η δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή, Μπέρνι Σάντερς, ότι «είναι άδικο να λέμε απλά πως όλα είναι άσχημα» ως προς τον τρόπο που διοικούσε τη χώρα ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας.

«Είμαστε ως επί το πλείστον αντίθετοι σε ό,τι αφορά την αυταρχική φύση της Κούβας, αλλά, ξέρετε… είναι άδικο να λέμε απλά πως όλα ήταν άσχημα. Καταλαβαίνετε;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς, σε συνέντευξή του που προβλήθηκε την Κυριακή στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την εξουσία, ξέρετε τι έκανε; Είχε εκπονήσει ένα μαζικό πρόγραμμα για την εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής. Είναι κακό αυτό; Και το θεωρούμε κακό, επειδή το έφτιαξε ο Φιντέλ Κάστρο;», πρόσθεσε ο Σάντερς.

Τα σχόλια αυτά – τα οποία θα μπορούσαν αποδειχτούν αιτία αποξένωσης για κάποιους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς τη στιγμή που ο Σάντερς διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος – ήρθε σε απάντηση μιας ερώτησης για κάποια σχόλια που είχε κάνει ο ίδιος κατά τη δεκαετία του ’80. Τότε, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι ο λαός της Κούβας δεν ξεσηκώθηκε κατά του Κάστρο, εξαιτίας του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και του συστήματος υγείας που ο ίδιος είχε εφαρμόσει.

Όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής, Άντερσον Κούπερ, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει ακόμη και σήμερα ένας αξιοσημείωτος αριθμός αντιφρονούντων κρατούμενων στην Κούβα, ο Μπέρνι Σάντερς απάντησε: «Είναι αλήθεια. Και το καταδικάζουμε».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν πιστεύω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλός φίλος. Δεν ανταλλάσσω ερωτικά γράμματα με ένα δολοφονικό δικτάτορα. Κι όσο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι κι ο καλύτερός μου φίλος», είπε με έμφαση ο Σάντερς.

Ο Κάστρο, ο οποίος πέθανε το 2016, είχε συγκεντρώσει πληθώρα οπαδών αλλά και επικριτών, καθώς είχε γαντζωθεί σε ένα σοσιαλιστικό οικονομικό μοντέλο, με την εξουσία να ασκείται από ένα μονοκομματικό κομμουνιστικό σύστημα, ακόμη κι όταν η Σοβιετική Ένωση είχε πλέον διαλυθεί.

Σύμφωνα με το CNNi, η τοποθέτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή προκάλεσε αντιδράσεις, ακόμη και στις τάξεις του κόμματος. Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Φλόριντα, Ντόνα Σαλάλα, έγραψε στο Twitter:

«Ελπίζω ότι στο μέλλον, ο γερουσιαστής Σάντερς θα ξεκλέψει λίγο χρόνο, για να μιλήσει με κάποιους από τους ψηφοφόρους μου, προτού αποφασίσει να εξυμνήσει ένα δολοφονικό τύραννο, όπως ο Φιντέλ Κάστρο».

Αλλά και από πλευράς Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, επέκρινε τον Σάντερς για τις δηλώσεις του.

«Κάνει λάθος για τον λόγο που ο λαός δεν έριξε τον Κάστρο. Δεν ήταν επειδή “μόρφωσε τα παιδιά του κουβανικού λαού και τους έδωσε ένα καλό σύστημα υγείας. Είναι επειδή οι αντίπαλοί του φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν ή εξορίστηκαν», δήλωσε ο Ρούμπιο

ΗΠΑ: Ευρεία νίκη Σάντερς στη Νεβάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ