ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Τα πρώτα κρούσματα σε Ισπανία, Αυστρία και Κροατία

Κοροναϊός: Τα πρώτα κρούσματα σε Ισπανία, Αυστρία και Κροατία
ASSOCIATED PRESS

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισπανία, καθώς οι υγεινομικές αρχές της χώρας εντόπισαν την Τρίτη ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν ξεπεράσει διεθνώς το φράγμα των 80.000, με την Αυστρία και την Κροατία να επιβεβαιώνουν τα πρώτα κρούσματα στις χώρες. Αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων βρίσκονται οι πολίτες στο Ιράν -όπου τα κρούσματα έχουν ανέλθει στους 95, χωρίς να δίνεται επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε καραντίνα- λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Αυστρία επιβεβαίωσε την Τρίτη τον εντοπισμό των πρώτων δύο κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της επαρχίας του Τιρόλου.

Πρόκειται για δύο Ιταλούς που ζουν στην επαρχία αυτή της Αυστρίας και μάλλον προσεβλήθησαν από τον ιό όταν βρισκόντουσαν στην Λομβαρδία της Ιταλίας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τιρόλου Γκίντερ Πλάτερ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα και η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην επικράτειά της, με τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς να δηλώνει ότι πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλεύεται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

«Ο ασθενής βρίσκεται στην κλινική του Ζάγκρεμπ για λοιμώδη νοσήματα. Πρόκειται για ένα μάλλον νεαρής ηλικίας πρόσωπο και παρουσιάζει ηπιότερα συμπτώματα. Βρίσκεται στην απομόνωση και η κατάστασή του είναι καλή μέχρι στιγμής», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, Βίλι Μπέρος, διευκρίνισε παράλληλα ότι ο ασθενής είχε διαμείνει στο Μιλάνο της Ιταλίας από τις 19 ως τις 21 Φεβρουαρίου.

Κοροναϊός: «Κόκκινος» συναγερμός στην Ιταλία - Κρούσματα σε Φλωρεντία και Σικελία

Στους 16 οι νεκροί στο Ιράν

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έφθασε τους 16 στο Ιράν, με τα κρούσματα να ανέρχονται στους 95 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, Ιράζ Χαριρτσί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, Κιανούς Τζαχανπούρ, δήλωσε πως ο Χαριρτσί βρίσκεται σε καραντίνα και κάλεσε τους Ιρανούς να μένουν στα σπίτια τους, διότι αυτό «είναι ασφαλέστερο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπήρξαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, «περιλαμβανομένων 16 στην πόλη Κομ». Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα στη χώρα, όμως το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι 320 άνθρωποι νοσηλεύονται στην σιιτική ιερή πόλη Κομ.

Καθώς η επιδημία του ιού Covid-19 εξαπλώνεται στο Ιράν, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη φαρμάκων, γεγονός που συνδέεται με τις αμερικανικές κυρώσεις που εφαρμόστηκαν εκ νέου, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Στα χαρτιά, τα ανθρωπιστικά αγαθά (φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός) εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον, όμως στην πράξη, υπόκεινται στα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα, αφού οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν να αρνηθούν μία συναλλαγή με το Ιράν -όποιο και να είναι το είδος του προϊόντος- παρά να διακινδυνεύσουν αντίποινα των ΗΠΑ.

Απέναντι στην μείωση των εισαγωγών φαρμάκων, η Τεχεράνη έχει επιβάλει δελτίο. Οι αρχές έχουν επίσης καταργήσει τις επιδοτήσεις, γεγονός που οδήγησε στην έκρηξη των τιμών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας οι αρχές έχουν ανακοινώσει την ακύρωση συναυλιών, όπως και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και γηπέδων στην προσπάθεια.

Στο μεταξύ κάποιες γειτονικές χώρες του Ιράν έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς το Ιράν, με εξαίρεση την Τεχεράνη.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται από σήμερα όλες οι πτήσεις από και προς το Ιράν «για διάστημα μίας εβδομάδας», το οποίο μπορεί να ανανεωθεί.

Έξι αραβικές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα του νέου κοροναϊού, με όλους τους ασθενείς να έχουν κάποια σχέση με το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ