ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά στον διαστημικό τουρισμό; Η SpaceX ξεκινά την κατασκευή βιομηχανικής μονάδας παραγωγής

Πιο κοντά στον διαστημικό τουρισμό; Η SpaceX ξεκινά την κατασκευή βιομηχανικής μονάδας παραγωγής
AP Photo/John Raoux

Την τελική έγκριση για την κατασκευή μιας βιομηχανικής μονάδας έρευνας και παραγωγής για το πρόγραμμα deep-space Starship σε μία έκταση που βρίσκεται στο Λιμάνι του Λος Άντζελες εξασφάλισε χθες η SpaceX, η ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων διαστημικών πυραυλικών εκτοξεύσεων.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Λος Άντζελες έδωσε τη σχετική άδεια για την βιομηχανική εγκατάσταση με ομόφωνη πλειοψηφία 12-0, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Έλον Μασκ που είναι ο ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc να προχωρήσει με την ταχεία ανάπτυξη ενός νέου διαστημοπλοίου και πυραυλικού συστήματος, που σχεδιάστηκε για την μεταφορά αστροναυτών στο φεγγάρι, αλλά και τον Άρη.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την αμερικανική εταιρεία Space Adventures, η οποία εξειδικεύεται στο «διαστημικό τουρισμό» και μαζί σχεδιάζουν να στείλουν μία ομάδα τουριστών στο διάστημα, σε μία πτήση που προγραμματίζουν για το 2021.

Παρότι δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα επιλεγούν οι επιβάτες που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι, αλλά ούτε και η τιμή του εισιτηρίου, όμως η SpaceX έχει ήδη «ανοίξει» την online πλατφόρμα, μέσω της οποίας «νοικιάζει» τους δορυφόρους που θα σταλούν στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon 9, με αρχική τιμή ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να αξιοποιηθεί η ίδια πλατφόρμα κρατήσεων και για τους υποψήφιους τουρίστες.

Το διαστημικό σκάφος «Dragon» της SpaceX μπορεί να «στείλει» μέχρι και 7 επιβάτες στο διάστημα και 4 από αυτούς θα είναι οι τυχεροί τουρίστες που θα καταφέρουν να κάνουν κράτηση στο πρωτότυπο ταξίδι. Το ταξίδι αναμένεται να έχει διάρκεια 5 ημερών, κατά τις οποίες το διαστημικό σκάφος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Όμως οι επισκέπτες θα χρειαστεί να περάσουν από «προπόνηση» αρκετές εβδομάδες πριν το ταξίδι, για να διαπιστωθεί ότι είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό ταξίδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ