ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Τρίτη ημέρα βίαιων επεισοδίων – 23 νεκροί

Ινδία: Τρίτη ημέρα βίαιων επεισοδίων – 23 νεκροί
AP Photo/Manish Swarup

Έκκληση για «ειρήνη και αδελφικότητα» απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι μετά τα βίαια επεισόδια που συνεχίζονται εδώ και ημέρες στο Νέο Δελχί μεταξύ ινδουιστών και των μουσουλμάνων εξαιτίας του νόμου για την παροχή υπηκοότητας, από τα οποία έχουν σκοτωθεί 23 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 200 στην ινδική πρωτεύουσα.

«Καλώ τις αδελφές και τους αδελφούς μου στο Δελχί να διατηρήσουν την ειρήνη και την αδελφικότητα. Είναι σημαντικό η ηρεμία και η κανονικότητα να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο ινδουιστής Μόντι στον λογαριασμό του στο Twitter.

O Ινδός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι συμμετείχε σε σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης σε διάφορες συνοικίες του Νέου Δελχί. «Η αστυνομία και άλλες υπηρεσίες εργάζονται επί τόπου» για να διασφαλίσουν την ηρεμία, τόνισε.

Ταραξίες με πέτρες, σπαθιά ακόμη και με πιστόλια σπέρνουν το χάος και τον τρόμο από την Κυριακή σε περιφερειακές συνοικίες του Νέου Δελχί όπου διαμένουν κυρίως μουσουλμάνοι αλλά και πολλοί αλλοδαποί εργάτες.

Στα πολλά επεισόδια που έχουν αναφερθεί από τον ινδικό Τύπο ένοπλες ομάδες ινδουιστών επιτέθηκαν εναντίον κτηρίων και ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι μουσουλμάνοι.

Τα αιματηρά επεισόδια, που ξέσπασαν καθώς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνουν την ένταση στη χώρα αυτή την εβδομάδα ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του νέου νόμου για την υπηκοότητα που προώθησε η κυβέρνηση του εθνικιστή ινδουιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο νόμος αυτός βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους της Ινδίας και αντίκειται στο Σύνταγμα της Ινδίας: ο θεμελιώδης νόμος εγγυάται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ