ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Κοροναϊός: Τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες
(Claudio Furlan/Lapresse via AP)

Σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής έχει εξαπλωθεί ο νέος κοροναϊόςκοροναϊός που ξέσπασε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, ενώ έφτασε και στη χώρα μας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται πλέον σε τρία.

Μέχρι τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης ο νέος κοροναϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε 2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά 78.497 κρούσματα και 2.747 θανάτους. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 433 νέα κρούσματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν πάντως μόνο 29 θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θυμάτων σε μία ημέρα εδώ και περίπου έναν μήνα.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εντοπιστεί 4.063 κρούσματα και 66 θάνατοι.

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες (Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν), ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των χωρών και των εδαφών που πλήττονται από την ασθένεια.

Στο Ιράν έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι εκτός της Κίνας (26), ενώ η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα: έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς.

Γαλλία: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη Γαλλία υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, καθώς ο απολογισμός ανερχόταν στις 19:00 τοπική ώρα σε 38 κρούσματα, έναντι 18 που ήταν χθες, Τετάρτη.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σημείωσε «αισθητή αύξηση» σήμερα, τόνισε, η οποία οφείλεται στον εντοπισμό των λεγόμενων «ατόμων επαφής» που συνδέονται με προηγούμενα γνωστά κρούσματα, και πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι «έτοιμη» για επιδημία.

Αρκετές έρευνες που «συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη μπορούν να εξελίξουν αυτό τον απολογισμό», πρόσθεσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν υπάρχει «μια ομάδα 12 κρουσμάτων» που είχε σχέση με δύο ασθενείς που ταυτοποιήθηκαν την Τετάρτη στην περιοχή Ουάζ, όχι μακριά από το Παρίσι.

Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Ζερόμ Σαλομόν δήλωσε αργότερα ότι από τα 38 κρούσματα, δύο άνθρωποι πέθαναν από τότε που ο ιός έφτασε στη Γαλλία, στις 24 Ιανουαρίου, 12 θεραπεύτηκαν και 24 νοσηλεύονται, δύο εκ των οποίων είναι σε «σοβαρή κατάσταση».

Ιταλία: 17 οι νεκροί και 650 τα κρούσματα

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία –όπου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος Ευρωπαίου πολίτη- είναι 650, με 17, πλέον, νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Ιταλική Πολιτική Προστασία.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, Τζουζέπε Ιπόλιτο, στο μεταξύ, έκανε γνωστό ότι η Ιταλία, στο εξής, θα δημοσιοποιεί μόνο πόσα κρούσματα παρουσιάζουν επιπλοκές, και τον αριθμό των νεκρών, «όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες».

Πρώτο κρούσμα στην Ολλανδία

Ένας ασθενής στην Ολλανδία βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν απόψε οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ο ασθενής από την πόλη Τίλμπουργκ της νότιας Ολλανδίας είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία και πλέον νοσηλεύεται σε καραντίνα.

Γερμανία: 20 τα κρούσματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Στη Γερμανία, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό έχει αυξηθεί σημαντικά. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο Ντίσελντορφ, 14 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν απόψε στην περιοχή Χάινσμπεργκ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε βελτιώσεις στο σύστημα υγείας. «Θα έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αυξήθηκε πλέον σε 20. Όλοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Ένα ακόμα κρούσμα αναφέρθηκε στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου και συγκεκριμένα στην πόλη Κάιζερσλάουτερν. Τέσσερα ακόμα κρούσματα αναφέρθηκαν στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Συνολικά υπάρχουν οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα στο κρατίδιο.

Ισπανία: 24 κρούσματα

Σε 24 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ισπανία, αφού καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα στη Βαλένθια. Εξ αυτών, 22 βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ οι δύο περιπτώσεις έχουν θεραπευτεί.

Ελβετία: Έξι κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελβετία ανέρχεται στα έξι, αφού οι τοπικές αρχές εντόπισαν δύο ακόμη ασθενείς στο καντόνι του Άαργκαου.

Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών νοσηλεύεται στη Ζυρίχη, καθώς βρέθηκε θετική στον Covid-19 ενώ στο Άαργκαου, ένας 26χρονος άνδρας έχει τεθεί σε απομόνωση. Και οι δύο ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας είχαν ανακοινώσει ότι ένα πρόσωπο στη Γενεύη και ένα ζευγάρι στο καντόνι του Γκριζόν βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ένα πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί την Τρίτη, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία.

Σε περεταίρω αύξηση των κρουσμάτων υπολογίζει η Αυστρία

Το πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκε σήμερα στην Αυστρία, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, να υπολογίζει «περαιτέρω αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων», όπως δήλωσε απόψε, μετά την προηγηθείσα στην Καγκελαρία στην Βιέννη κοινή σύσκεψη με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και ειδικούς των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, θα αυξηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι δυνατότητες στα ομόσπονδα κρατίδια, δυνατές θα είναι ημερησίως 1.000 εξετάσεις, καθώς, όπως είπε, θα αυξηθούν τόσο οι ύποπτες περιπτώσεις όσο και οι απαραίτητες εξετάσεις.

«Η Αυστρία προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να ενεργήσει κατά το δυνατό με μεγαλύτερη συνέπεια για τον περιορισμό της διάδοσης», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ σημαντική η συμμετοχή του πληθυσμού» και πως ο καθένας μπορεί να συμβάλει, για παράδειγμα «λαμβάνοντας σοβαρά» ταξιδιωτικές οδηγίες.

Πρώτο κρούσμα στη Βόρεια Ιρλανδία

Οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας επιβεβαίωσαν απόψε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 σε αυτήν την επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο αρχίατρος της Β. Ιρλανδίας Μάικλ ΜακΜπράιντ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει από την Ιταλία, μέσω Δουβλίνου.

Το νέο κρούσμα έρχεται να προστεθεί στα 15 που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ