ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός - ΠΟΥ: Θα πλήξει τις περισσότερες χώρες - Εξετάζονται πληροφορίες περί αναμόλυνσης

Κοροναϊός - ΠΟΥ: Θα πλήξει τις περισσότερες χώρες - Εξετάζονται πληροφορίες περί αναμόλυνσης
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Sam McNei

Την εκτίμηση ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να πλήξει τις περισσότερες -«αν όχι όλες τις χώρες»- επανέλαβε επανέλαβε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19 «λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις», μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού στην Νιγηρία και την υποσαχάρια Αφρική.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμάιερ, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα άτομα αναμολύνονται από τον ιό Covid-19, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πώς γίνονται τα τεστ.

Γενικώς, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό θα έχει ανοσία, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ιταλός, που είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νιγηρία, δεν εξετάστηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λάγος και κυκλοφόρησε σε ολόκληρη την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας προτού ασθενήσει και πάει σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Οσάγκιε Εχανίρε.

Ο Ιταλός, που εργάζεται στη Νιγηρία, έφτασε στο Λάγκος από το Μιλάνο στο βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου και δεν είχε συμπτώματα όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο του.

«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα», διαβεβαίωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι νοσηλεύεται σε κέντρο που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Τώρα οι αρχές αναζητούν τους υπόλοιπους επιβάτες της πτήσης, αλλά και όλους όσους συνάντησε προτού τελικά νοσήσει.

Το Λάγος είναι μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία πριν από έξι χρόνια είχε πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην υποσαχάρια Αφρική.

Η Νιγηρία είναι η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής, με σχεδόν 200 εκατομμύρια κατοίκους, είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη με σχεδόν 7.000 κατοικους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και μία από τις χώρες με το πιο ευάλωτο σύστημα υγείας παγκοσμίως.

Το 2014 όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα από την επιδημία του Έμπολα στο Λάγος είχε επικρατήσει πανικός στην πόλη.

Τελικά μόνο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους 19 που μολύνθηκαν από τον ιό αυτόν που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 11.000 ανθρώπων στη δυτική Αφρική μεταξύ του τέλους του 2013 και του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ