ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Aνοίξαμε τα σύνορα – Σήμερα θα φύγουν άλλοι 25.000-30.000 πρόσφυγες

Ερντογάν: Aνοίξαμε τα σύνορα – Σήμερα θα φύγουν άλλοι 25.000-30.000 πρόσφυγες
Presidential Press Service via AP, Pool

Το άνοιγμα των συνόρων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Σύρους πρόσφυγες επιβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αποκάλυψε και το περιεχόμενο του διαλόγου του με τον Ρώσο πρόεδρο αναφορικά με την κλιμακούμενη ένταση στην Ιντλίμπ της Συρίας. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι περίπου 18.000 πρόσφυγες ήδη έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν μπορεί «να διαχειριστεί ένα νέο προσφυγικό κύμα» από τη Συρία.

Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στα τουρκικά μέσα ότι η Άγκυρα είχαν ανοίξει τα σύνορά της προς τις χώρες της Ευρώπης «σε απάντηση» στην κλιμακούμενη ένταση στην Ιντλίμπ.

«Εδώ και καιρό λέμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, ωστόσο δεν κάνατε τίποτα, γι’ αυτό κι εμείς ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει 18.000 πρόσφυγες ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 25.000-30.000, και δεν θα κλείσουμε τα σύνορά μας καθώς η ΕΕ πρέπει να κρατήσει τον λόγο της», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησε από τη Ρωσία «να φύγει από τον δρόμο μας» στη Συρία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είπα στον Πούτιν: 'Τι κάνετε εκεί κάτω; Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας. Αφήστε μας πρόσωπο με πρόσωπο με το (συριακό) καθεστώς'», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπογράμμισε ότι οι συριακές δυνάμεις «θα πληρώσουν το τίμημα» των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού.

«Το συριακό ζήτημα δεν είναι σε καμία περίπτωση (στρατιωτικό) στοίχημα ή επιθυμία να επεκτείνουμε τα σύνορά μας. Πήγαμε εκεί όχι έπειτα από πρόσκληση του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ, αλλά έπειτα από πρόσκληση του συριακού λαού. Και μέχρι ο λαός να μας ζητήσει να φύγουμε, δεν θα αποχωρήσουμε από εκεί. Είπα στον Πούτιν: “Άφησέ μας πρόσωπο με πρόσωπο με το (συριακό καθεστώς) και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», τόνισε ο Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ