ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για τον κορωνοϊό: Πρώτοι θάνατοι σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ταϊλάνδη

Παγκόσμια ανησυχία για τον κορωνοϊό: Πρώτοι θάνατοι σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ταϊλάνδη
AP Photo/Shuji Kajiyama

Σε «ύψιστο επίπεδο» κινδύνου παραμένει σε παγκόσμια κλίμακα ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 2.900 και τα κρούσμα τα 85.000, ενώ οι πρώτοι θάνατοι καταγράφηκαν σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία και Ταϊλάνδη.

Στην Ιταλία, όπως και στο Ιράν, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, ενώ στη Γαλλία έφθασαν τα εκατό. Οι κυριότερες εστίες του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 συνεχίζουν πάντως να είναι η Κίνα, όπου η επιδημία μοιάζει να επιβραδύνεται, και η Νότια Κορέα.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ότι κατέγραψε ακόμη 210 νέα κρούσματα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε 3.736.

Ένας ασθενής πέθανε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έχοντας προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για έναν άνδρα, περίπου 50 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ανήκε στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, για την ώρα, το πώς προσεβλήθη από τον ιό και οι αμερικανικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες.

«Σταματήστε να αγοράζετε μάσκες»

Την ίδια ώρα ο ανώτερος ιατρικός φορέας των ΗΠΑ (Surgeon General) απευθύνει έκκληση προς τους Αμερικανούς πολίτες να σταματήσουν να αγοράζουν μάσκες: «ΔΕΝ είναι αποτελεσματικές στο να αποτρέπουν το κοινό να κολλήσει τον ιό, ενώ το θεραπευτικό προσωπικό δεν μπορεί να τις προμηθευτεί για τη φροντίδα των ασθενών, θέτοντας έτσι τους ίδιους και τις κοινωνίες μας σε κίνδυνο!», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκκληση του φορέα.

Επιβάτης του Diamond Princess το πρώτο θύμα στην Αυστραλία

Ένας 78χρονος Αυστραλός, πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας, έγινε το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Ο ασθενής υπέκυψε νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο του Περθ ενώ η σύζυγός του, 79 ετών, η οποία επίσης μολύνθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, νοσηλεύεται στο Περθ.

Πάνω από 700 κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ των επιβατών και των μελών του πληρώματος του Diamond Princess.

Το ζευγάρι ήταν ανάμεσα στους περίπου 160 Αυστραλούς που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου και επαναπατρίστηκαν. Εξακριβώθηκε πως είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αφού επέστρεψε στη χώρα.

Εξάλλου επίσης σήμερα, οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσαν το 26ο κρούσμα του κορωνοϊού στην Αυστραλία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σαραντάρη που είχε ταξιδέψει στο Ιράν. Πρόκειται για τον δεύτερο Αυστραλό ο οποίος μολύνεται στη χώρα αυτή.

coronavirus world


Πηγή: AP Photo

Τα υπόλοιπα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αυστραλία είναι άνθρωποι που ζούσαν ή επισκέπτονταν την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας.

Πρώτος θάνατος και στην Ταϊλάνδη

Τον πρώτο της θάνατο από τον νέο κορωνοϊό κατέγραψε και η Ταϊλάνδη.

Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα που έπασχε και από δάγκειο πυρετό, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασθενειών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.

Μέχρι στιγμής στην Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα του νέου κορωνοϊού από τις 30 Ιανουαρίου. Από αυτούς τους ασθενείς οι 30 έχουν αναρρώσει και 11 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Πρώτο κρούσμα στην Ιρλανδία

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην επικράτειά της, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για Ιρλανδό ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία.

Ο άνδρας, ο οποίος κατάγεται από την ανατολική Ιρλανδία, δέχεται «ιατρικές φροντίδες» στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που έχει οριστεί, αφού κατόπιν εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ανέφερε το ιρλανδικό υπουργείο Υγείας.

Η Αρμενία ανακοίνωσε επίσης το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού χθες Σάββατο, ένας πολίτης που επέστρεψε από το γειτονικό Ιράν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στο Facebook.

Πρόκειται για έναν 29χρονο οποίος επέστρεψε στη χώρα του την Παρασκευή και επειδή δεν ένιωθε καλά επισκέφθηκε γιατρό.

Ιαπωνία: Άνδρας μολύνθηκε ενώ νοσηλευόταν

Ένας άνδρας περίπου 70 ετών πέθανε στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας χθες Σάββατο το βράδυ, αφού βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Χοκάιντο ανακοίνωσε ότι ο ασθενής νοσηλευόταν από τις 17 Ιανουαρίου για άλλο λόγο, όμως μερικές εβδομάδες αργότερα εμφάνισε συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης και τελικά βρέθηκε θετικός στον ιό SARS-CoV-2.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας μετέδωσαν πως οι αρχές υποπτεύονται ότι ο άνδρας μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό ενώ νοσηλευόταν.

Ο θάνατος αυτός ανεβάζει σε έξι τους νεκρούς από την ασθένεια covid-19 στην Ιαπωνία, επιπλέον των έξι θανάτων που έχουν καταγραφεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ