ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στις 5 Μαρτίου στη Μόσχα

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στις 5 Μαρτίου στη Μόσχα
EPA

Συνάντηση στη Μόσχα θα έχουν στις 5 Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία.  

Την είδηση επιβεβαιώνουν τα τουρκικά Μέσα λέγοντας ότι οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τη Ρωσία «να φύγει από τον δρόμο μας» στη Συρία.

«Είπα στον Πούτιν: 'Τι κάνετε εκεί κάτω; Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας. Αφήστε μας πρόσωπο με πρόσωπο με το (συριακό) καθεστώς'», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπογράμμισε ότι οι συριακές δυνάμεις «θα πληρώσουν το τίμημα» των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού.

«Το συριακό ζήτημα δεν είναι σε καμία περίπτωση (στρατιωτικό) στοίχημα ή επιθυμία να επεκτείνουμε τα σύνορά μας. Πήγαμε εκεί όχι έπειτα από πρόσκληση του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά έπειτα από πρόσκληση του συριακού λαού. Και μέχρι ο λαός να μας ζητήσει να φύγουμε, δεν θα αποχωρήσουμε από εκεί. Είπα στον Πούτιν: “Άφησέ μας πρόσωπο με πρόσωπο με το (συριακό καθεστώς) και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», τόνισε ο Ερντογάν.

Ρωσία και Τουρκία εξέφρασαν το Σάββατο την επιθυμία για «αποκλιμάκωση της έντασης» στη Συρία στη διάρκεια συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Και από τις δύο πλευρές δόθηκε έμφαση στη μείωση της έντασης επί του πεδίου, παράλληλα με τη συνέχιση της μάχη καά των τρομοκρατών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο.

Επίσης τόσο Άγκυρα όσο και Μόσχα δεσμεύθηκαν «να υπερασπιστούν τον άμαχο πληθυσμό τόσο μέσα όσο και έξω από τη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να προσφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ