ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ξεκίνησε η δίκη του Υπουργού που διατηρούσε κρυφό λογαριασμό στο εξωτερικό

Γαλλία: Ξεκίνησε η δίκη του Υπουργού που διατηρούσε κρυφό λογαριασμό στο εξωτερικό
Marc Piasecki/Getty Images/Ideal Image

Ο Υπουργός Προϋπολογισμού που είχε πρωτοστατήσει κατά των φοροφυγάδων στη Γαλλία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε κρυφό λογαριασμό στο εξωτερικό.

Ο λόγος για το, 63χρονο πλαστικό χειρουργό, τον Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος διορίσθηκε υπουργός Προϋπολογισμού το 2012, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος και, αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως επτά ετών.

Ο Καϊζάκ έφθασε ανέκφραστος στο δικαστήριο για τη δίκη του που ξεκίνησε σήμερα.

Το Δεκέμβριο του 2012 ο τότε υπουργός είχε εγερθεί στο κοινοβούλιο για να δηλώσει: "Δεν έχω και ουδέποτε είχα τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ούτε τώρα ούτε πριν".

Ο Καϊζάκ, ο οποίος είχε παρουσιάσει τις κυβερνητικές προτάσεις για την καταστολή της φοροδιαφυγής τον Δεκέμβριο του 2013, παραιτήθηκε τρεις μήνες αργότερα και παραδέχθηκε πως είχε πράγματι τοποθετήσει 600.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Δικαστικοί ερευνητές ξέθαψαν αργότερα έναν λογαριασμό που είχε ανοίξει στην ελβετική τράπεζα UBS στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο οποίος μεταφέρθηκε αργότερα στη Σιγκαπούρη με την κωδική ονομασία "Birdie".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ