ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις δημοσιογράφοι του ρωσικού Sputnik συνελήφθησαν στην Άγκυρα

Τρεις δημοσιογράφοι του ρωσικού Sputnik συνελήφθησαν στην Άγκυρα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Τρεις δημοσιογράφους εργαζόμενους του ρωσικού δικτύου Sputnik συνέλαβαν οι τουρκικές Αρχές στην Άγκυρα, στη σκιά της κρίσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων με την επίθεση και το θάνατο Τούρκων στρατιωτων στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Αιτία των συλλήψεων, είναι σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η ειδήση που δημοσιεύτηκε στο Sputnik με τίτλο: «Κλεμμένη επαρχία: Γιατί η Γαλλία έδωσε πριν από 80 χρόνια την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία».

Το σαντζάκι της Αλεξανδρέττας είχε δοθεί, μαζί με τη Συρία και τον Λίβανο, στη γαλλική εντολή μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμεινε στο ίδιο καθεστώς μετά και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Το 1938 και με την προσοχή της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στον επερχόνε Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Παρίσι παραχώρησε ανεξαρτησία στην Αλεξανδρέττα και ένα χρόνο αργότερα η επαρχία ανακοίνωσε την ένωσή της με την Τουρκία. Η Συρία ποτέ δεν αναγνώρισε την παραχώρηση της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία.

Μάλιστα, η οικογένεια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έλκει την καταγωγή της από την περιοχή.

Χτες, Σάββατο, η τουρκική στρατοχωροφυλακή οι τουρκικές Αρχές συνέλαβε την Ελληνίδα δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Μου είπαν ότι είσαι σε στρατιωτική και απαγορευμένη περιοχή και με συνέλαβαν το απόγευμα του Σαββάτου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δήλωσε η Μαρία Ζαχαράκη.

Η ίδια, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η στρατοχωροφυλακή μας έδιωξε από το σημείο γιατί πολύ απλά δεν ήθελαν να είμαστε εκεί». «Όταν ρώτησα γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί μου απάντησαν ότι μπορούν να έρχονται ελεύθερα εδώ. Κατά λέξη μου είπαν ότι "έχουν εντολή από την κυβέρνηση αυτοί να βρίσκονται εδώ"».

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Η «νέα Αλεξανδρέττα» και τα ερωτήματα για τη σύγκρουση

«Στη συνέχεια με συνέλαβαν για εξακρίβωση στοιχείων όπου εκεί βέβαια όταν άκουσαν ότι είμαι Ελληνίδα δημοσιογράφος άρχισαν να με κατηγορούν και να με ρωτούν "γιατί δεν ανοίγετε τα σύνορα".

«Έχω μιλήσει με πολλούς μετανάστες, το τονίζω αυτό, και όχι πρόσφυγες. Οι περισσότεροι που βρίσκονται εδώ είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και από την Αφρική. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, μας έδειξαν τα μηνύματα που τους εστάλησαν στη γλώσσα τους προκειμένου να έρθουν σε αυτό το σημείο», ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ