ΚΟΣΜΟΣ

Σε επιφυλακή και η Αυστρία για παράνομες εισόδους μεταναστών

Σε επιφυλακή και η Αυστρία για παράνομες εισόδους μεταναστών
AP Photo/Ronald Zak

«Σε προετοιμασίες για μέτρα προστασίας των συνόρων, σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία, θα προβεί η Αυστρία», δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, σημειώνοντας πως σχετική εντολή του έχει δοθεί από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. 

Ο ίδιος, σε συνομιλίες του με πολλούς ομολόγους του υπουργούς Εσωτερικών τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξουν ταχείες ενέργειες και δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015.

Όπως ανέφερε ο Καρλ Νέχαμερ, το Σάββατο είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και με τους υπουργούς Εσωτερικών, της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, της Βουλγαρίας Μλάντεν Μαρίνοφ και της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις τηλεφωνικές επαφές συζητήθηκε και η τήρηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα αντιδράσει εάν υπάρξει περαιτέρω όξυνση της κατάστασης στα σύνορα, και προς τούτο έχουν κινητοποιηθεί επιπλέον δυνάμεις για την προστασία των συνόρων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κατάσταση είναι «μία μεγάλη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων και η Αυστρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει και προς τούτο θέτει σε διάθεση επιπλέον αστυνομικούς για στήριξη επί τόπου και είμαστε συνεχώς σε ανταλλαγή πληροφοριών με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

«Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, να μην προωθούμε πλέον τους ανθρώπους προς την Ευρώπη, αλλά να τους σταματούμε στα εξωτερικά σύνορα. Όμως σε έκτακτη ανάγκη είμαστε επίσης έτοιμοι να προστατέψουμε μόνοι μας τα σύνορά μας», επισήμανε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

«Θα στηρίξουμε Ελλάδα και Βουλγαρία»

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, είχε ανακοινώσει το Σάββατο το βράδυ στην Βιέννη ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών».

Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατεύσει τα δικά της σύνορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ