ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Πιο καθαρή η ατμόσφαιρα στην Κίνα χάρη... στον κορωνοϊό

NASA: Πιο καθαρή η ατμόσφαιρα στην Κίνα χάρη... στον κορωνοϊό
NASA

Τη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από την Κίνα μαρτυρούν οι δορυφορικές φωτογραφίες της NASA, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται «τουλάχιστον εν μέρει» στην οικονομική καθίζηση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Στις φωτογραφίες της διαστημικής υπηρεσίας η πτώση στα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου είναι εμφανής.

Η αισθητή βελτίωση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ασιατική χώρα έρχεται εν μέσω μειώσεις – ρεκόρ στη δραστηριότητα των κινέζικων εργοστασίων καθώς οι κατασκευαστές ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης της νόσου.

Μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα έχουν αναφερθεί σχεδόν 80.000 περιπτώσεις ασθενών. Έκτοτε, ο ιός έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία θανάτων αναφέρεται στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στη NASA, η μείωση στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, του διαβόητου αερίου που εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παρατηρήθηκε αρχικά στην πόλη Γουχάν, πηγή του ξεσπάσματος του ιού.

Οι επιστήμονες της NASA συνέκριναν τους δύο μήνες του 2019 με την ίδια περίοδο αυτής της χρονιάς.

wuhan


Πηγή: NASA

«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο δραστική μείωση στα επίπεδα του αέρα από ένα συγκεκριμένο συμβάν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του η Fei Liu, ερευνήτρια της NASA, ειδικός σε θέματα ποιότητας αέρα.

Η ίδια σημείωσε ότι είχε παρατηρηθεί μείωση στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου κατά την οικονομική ύφεση του 2008, ωστόσο αυτή ήταν πολύ περισσότερο σταδιακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ