ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό - Μαρτυρία στο BBC: Οι τουρκικές Αρχές μας σπρώχνουν στα σύνορα

Προσφυγικό - Μαρτυρία στο BBC: Οι τουρκικές Αρχές μας σπρώχνουν στα σύνορα
AP Photo/Giannis Papanikos

Με μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα λίγο πριν συλληφθούν από τις ελληνικές Αρχές συνομίλησε ένας ανταποκριτής του BBC, μεταφέροντας τις μαρτυρίες τους.

Ο ανταποκριτής του BBC Τζόνα Φίσερ συνομίλησε με μια ομάδα μεταναστών και προφύγων που μόλις είχαν περάσει τα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, κάποιοι από αυτούς είχαν έλθει από το Ιράκ και κάποιοι από τη Συρία.

«Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία. Θέλουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς, για τις οικογένειές μας. Γι’ αυτό περάσαμε», δήλωσαν στην κάμερα του BBC κάποιοι από τους μετανάστες, ένας εκ των οποίων δηλώνει πως προέρχεται από τη Νέα Γουινέα.

«Πηγαίνουμε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι τουρκικές αρχές μας πήγαν στα σύνορα και μας είπαν να περάσουμε. Κόψαμε τον φράχτη και περάσαμε. Μας σπρώνουν στα σύνορα», ακούγεται σε άλλη μαρτυρία.

Τη στιγμή της συνομιλίας ένα λευκό βαν σταματά και προσαγάγει τους μετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα, όπως ακούγεται να λέει ένας αστυνομικός.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού Μέσου, οι άνδρες είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα ενώ το όχημα δεν είχε πινακίδες.

Στο βίντεο του BBC, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία» η σύλληψη των μεταναστών με αυτόν τον τρόπο, απαντά:

«Στο μυαλό μου, φυσιολογική διαδικασία για μια χώρα είναι να φρουρεί και να ασφαλίζει τα σύνορά της», είναι η απάντηση του υπουργού.

«Η Ελλάδα λέει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, ωστόσο ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που συρρέουν αυξάνεται», ολοκληρώνει την ανταπόκρισή του ο ανταποκριτής του BBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ