ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζεεχόφερ αρνήθηκε χειραψία στη Μέρκελ λόγω… κορωνοϊού

Ο Ζεεχόφερ αρνήθηκε χειραψία στη Μέρκελ λόγω… κορωνοϊού
EPA/ OMER MESSINGER

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας αρνήθηκε σήμερα, Δευτέρα, να δώσει το χέρι του στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η επιδημία του νέου κορωνοϊού εξαπλώνεται στη χώρα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 150 κρούσματα.

Η καγκελάριος έτεινε το χέρι της στον Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης για το μεταναστευτικό, όμως ο υπουργός απέφυγε να ανταλλάξει χειραψία μαζί της, χαμογελώντας πλατιά. Και οι δύο στη συνέχεια γέλασαν με αυτή την «προφύλαξη».

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν μεταξύ άλλων να αποφεύγονται οι χειραψίες.

Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 150 κρούσματα, σε 10 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια.

Αναβαθμίστηκε σε υψηλό το επίπεδο κινδύνου στην ΕΕ

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό». Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 2.100 κρούσματα του Covid-19 σε 18 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και ότι 38 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων (35) στην Ιταλία. Υπάρχουν επίσης δύο νεκροί στη Γαλλία και ένας στο Σαν Μαρίνο.

«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημία του Covid-19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι ίδια με τις άλλες», τόνισε. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 1.700.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ