ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς χειραψίες οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit

Χωρίς χειραψίες οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit
Ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού σε θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Φροστ, συνομιλεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Olivier Hoslet. Pool Photo via AP

Η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την μελλοντική τους σχέση ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες χωρίς χειραψίες ανάμεσα στους διαπραγματευτές, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πηγές των συνομιλιών, οι διαπραγματευτές «συμφώνησαν» να αποφύγουν τις χειραψίες για να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κινεζικού ιού.

Απολυμαντικά για τα χέρια έχουν τεθεί στη διάθεση της βρετανικής αποστολής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επειτα από την πρώτη χθεσινή ημέρα των συνομιλιών, κατά την οποία κυριάρχησε η συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ και τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ, οι συνομιλίες εισέρχονται σήμερα στο πυρήνα τους.

Περί τους εκατό διαπραγματευτές από κάθε πλευρά συναντώνται από τις 9.30 τοπική ώρα γύρω από μία δεκάδα θεματικούς φακέλους.

Τα σημαντικά θέμα είναι οι όροι ανταγωνισμού, αλιείας και του μηχανισμού διευθέτησης των διαφορών στο πλαίσιο μίας μελλοντικής σχέσης.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι επόμενοι γύροι θα διεξάγονται εναλλακτικά στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ