ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στρατό στους δρόμους και εργασία στο σπίτι προβλέπει το «σχέδιο μάχης» της Βρετανίας

Κορωνοϊός: Στρατό στους δρόμους και εργασία στο σπίτι προβλέπει το «σχέδιο μάχης» της Βρετανίας
AP Photo/Frank Augstein, Pool

Το κυβερνητικό «σχέδιο μάχης» για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Το σχέδιο περιλαμβάνονται πιθανό κλείσιμο σχολείων και εργασία από το σπίτι, καθώς υπάρχει προειδοποίηση ότι το ένα πέμπτο των εργαζομένων μπορεί να απουσιάσει κατά τη διάρκεια κρίσιμων εβδομάδων κορύφωσης της επιδημίας και ματαίωση ευρείας κλίμακας δημόσιων συγκεντρώσεων.

Όταν ερωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πιθανότητα χρησιμοποίησης του στρατού, αν η αστυνομία πληγεί από ελλείψεις προσωπικού, ο Τζόνσον δήλωσε: «Ο στρατός είναι φυσικά πάντα έτοιμος να δώσει κάλυψη εάν και εφ' όσον, αλλά αυτό αφορά ένα εύλογο χειρότερο σενάριο».

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει τα κάτωθι μέτρα:

Εάν η μετάδοση του ιού παγιωθεί στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου:

-Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και Πρώτων Βοηθειών θα ενεργοποιήσουν σχέδια για να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να διατηρήσουν αποφασιστικής σημασίας λειτουργία.

-Εάν προκύψει έλλειψη προϊσταμένων και μελών προσωπικού σε σοβαρό βαθμό, η αστυνομία θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

-Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, χαμηλής ζήτησης, μπορούν να χρησιμοποιούν τις ελαφρύνσεις του συστήματος «Time to Pay».

-Υπηρεσίες μη επείγουσας ιατρικής φροντίδας μπορεί να καθυστερήσουν για την εξυπηρέτηση υψηλότερης προτεραιότητας περιστατικών. Είναι πιθανόν να υπάρξει ανάγκη για αλλαγές στην κατανομή του προσωπικού, περιλαμβανομένων των ανακλήσεων αδειούχων και συνταξιούχων.

-Η ζήτηση για φάρμακα είναι πιθανόν να αρχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα σημαίνει ανάγκη για την χρησιμοποίηση των υπαρχόντων αποθεμάτων των σημαντικότερων φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων.

-Η κυβέρνηση θα παρέχει οδηγίες στις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση τυχόν αύξησης των θανάτων που θα προκύψει από μία έκρηξη της επιδημίας.

«Δεν θα σταματήσω τις χειραψίες»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο κοροναϊός δεν θα τον σταματήσει από το να χαιρετάει τους πολίτες με χειραψία και πρόσθεσε ότι αντάλλαξε χειραψία με όλους σε ένα νοσοκομείο όπου βρέθηκε και όπου νοσηλεύονταν μολυσμένοι από τον κορωνοϊό.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξεπεράσει τους 3.000, γεγονός που έχει προκαλέσει μια σειρά από συμβουλές από τις αρχές -συχνά αντιφατικές- για το πώς μπορεί να προληφθεί η εξάπλωσή του.

Η μεν Γαλλία, για παράδειγμα, πρότεινε στους πολίτες της να σταματήσουν να ανταλάσσουν χειραψίες, ενώ η Ελβετία να μη φιλιούνται στο μάγουλο.

Ο Τζόνσον πάντως δεν φαίνεται να πτοήθηκε.

«Ανταλάσσω χειραψίες», είπε όταν ρωτήθηκε πώς σχεδιάζει να διαχειριστεί το ζήτημα των επισκέψεων από επισήμους.

«Τις προάλλες βρισκόμουν στο νοσοκομείο όπου νομίζω ότι νοσηλεύονταν πάσχοντες από κορωνοϊό και θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι τους χαιρέτισα όλους δια χειραψίας και συνεχίζω να σφίγγω το χέρι».

Ο Τζόνσον είπε ακόμη ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, αλλά αναφέρθηκε στην επιστημονική συμβουλή που έλαβε: «Κατά την κρίση μας το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο σημαντικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ