ΚΟΣΜΟΣ

Ζεεχόφερ: Η Ελλάδα κάνει σημαντική δουλειά και η Γερμανία θα τη στηρίξει όπου είναι εφικτό

Ζεεχόφερ: Η Ελλάδα κάνει σημαντική δουλειά και η Γερμανία θα τη στηρίξει όπου είναι εφικτό
AP Photo/Michael Sohn

«Η Ελλάδα κάνει σημαντική δουλειά και η Γερμανία θα την στηρίξει όπου είναι εφικτό».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών που επικαλείται το περιοδικό Stern.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Ζεεχόφερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «χειρότερης κατάστασης από ό,τι το 2015» και χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη».

«Εάν κάνουμε τώρα λάθος, δεν θα μπορούμε να το διορθώσουμε. Πρέπει να ελέγξουμε το θέμα, αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με "2015+"», φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανοιχτά».

Ζήτησε, δε, από τους βουλευτές να αποφεύγουν να μιλούν για ενδεχόμενη υποδοχή προσφύγων από την Γερμανία, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα».

Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο κ. Ζεεχόφερ φέρεται ακόμη να συμφώνησε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να σταθεροποιηθεί, ενώ, όπως δήλωσαν συμμετέχοντες στην συνεδρίαση, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καθυστέρηση στην επεξεργασία της νέας νομοθεσίας ασύλου.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Απαράδεκτος ο εκβιασμός της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» σήμερα τον «εκβιασμό» της Τουρκίας που απειλεί να αφήσει να περάσουν εκατομμύρια μετανάστες προς την Ευρώπη, αν δεν λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί τη ροή των Σύρων προσφύγων.

«Η χρησιμοποίηση μεταναστών από την Τουρκία ως μέσο άσκησης πίεσης και εκβιασμού στην Ευρώπη είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση κατηγορώντας την Άγκυρα ότι ‘εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ