ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός είναι πιο φονικός από τη γρίπη

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός είναι πιο φονικός από τη γρίπη
AP Photo/Vahid Salemi

Περίπου το 3,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 έχει πεθάνει, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη θνησιμότητα της εποχικής γρίπης, που κυμαίνεται κάτω του 1%. Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημειώνοντας πως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί. 

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη: «Για να συνοψίσουμε, ο Covid-19 μεταδίδεται λιγότερο δραστικά σε σχέση με τη γρίπη, η μετάδοση δεν φαίνεται να γίνεται από ανθρώπους που δεν είναι άρρωστοι, προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα από τη γρίπη, δεν υπάρχει ακόμη κανένα εμβόλιο ή θεραπεία και μπορεί να περιοριστεί».

Επιπλέον, μονάχα το 1% των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι η υποχώρηση της επιδημίας σε αυτή τη χώρα είναι «πραγματική».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κίνα, μονάχα το 1% των κρουσμάτων του Covid-19 που έχουν καταγραφεί δεν παρουσιάζει συμπτώματα και η πλειονότητα αυτών των κρουσμάτων αναπτύσσει συμπτώματα τις δύο (πρώτες) ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χρηµατοδότηση 12 δισ. δολαρίων

Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την παροχή άμεσης χρηµατοδότησης ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος του κορωνοϊού που έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε περισσότερες από 60 χώρες.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλά ερωτηματικά» σχετικά με τον ιό που εξαπλώνεται γρήγορα και ότι μπορεί να χρειαστεί η παροχή «πολύ περισσότερης» βοήθειας.

Κάλεσε τις χώρες να συντονιστούν σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, λέγοντας ότι η ταχύτητα και το εύρος της αντίδρασης θα είναι κρίσιμης σημασίας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σε χαμηλό 40 ημερών τα κρούσματα στην Κίνα

Όσο ο ιός εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα με τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιαπωνία και την Ιταλία να αντιμετωπίζουν πλέον οξύτερα το πρόβλημα, στην Κίνα η κατάσταση μοιάζει σχεδόν να εξομαλύνεται.

Μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου που είχε κατασκευαστεί μέσα σε χρόνο ρεκόρ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, η χώρα ανακοίνωσε ότι συνολικά μόλις 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν χθες Δευτέρα στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 21η Ιανουαρίου.

Η Κίνα έχει επιβάλει αυστηρή καραντίνα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τεράστια τμήματα του πληθυσμού μέσα επί εβδομάδες, μια πολιτική που φαίνεται να αποδίδει καθώς αυτόν τον μήνα μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Ενώ η Ιταλία έχει επιβάλει αποκλεισμό σε ολόκληρες πόλεις, άλλες χώρες δεν έχουν επιβάλει και αντ΄αυτού έχουν απαγορεύσει την διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων και την είσοδο σε πρόσωπα που προέρχονται από χώρες με κρούσματα και έχουν μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής αθλητικών διοργανώσεων.

Οι νέοι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 31 και όλοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων σε 2.943, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Τα 125 νέα κρούσματα — τα 114 από αυτά εντοπίστηκαν στη Χουμπέι — είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την Κυριακή (202) και αυξάνουν το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 80.151.

Στην μεγαλούπολη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, καταγράφηκαν οι 24 από τους νέους θανάτους.

Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν επτά κρούσματα του κορωνοϊού μεταξύ πολιτών της χώρας που επέστρεψαν από την Ιταλία, επιτείνοντας την ανησυχία για νέο ξέσπασμα της ασθένειας COVID-19 στη χώρα όπου άρχισε η επιδημία.

Τα επτά νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Τζετζιάνγκ (ανατολικά). Πρόκειται για κινέζους υπηκόους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία, εξήγησαν οι τοπικές αρχές.

Σε επιφυλακή βρίσκονται ωστόσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου 6 άνθρωποι έχουν καταλήξει, ενώ τα κρούμαστα ανέρχονται πλέον ξεπερνούν τα 100.

Ο Λευκός Οίκος θα έχει συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα με υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, αλλά και με τον κλάδο της κρουαζιέρας, σχετικά με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη εξάπλωση του κοροναϊού, όπως δήλωσε χθες, μία εκπρόσωπος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Πρώτος νεκρός στην Ισπανία

Ένας άνδρας στην Βαλένθια πέθανε εξαιτίας του κορωνοϊού, σηματοδοτώντας τον πρώτο θάνατο στην Ισπανία μετά το ξέσπασμα του ιού, ανακοίνωσε σήμερα μία τοπική αξιωματούχος υγείας.

Η νεκροψία έδειξε ότι ο άνδρας, ο οποίος πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου, έχασε τη ζωή του εξαιτίας του Covid-19, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της επαρχίας, η Άνα Μπαρθέλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ