ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Προστασία των εξωτερικών συνόρων με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιωμάτων

Κομισιόν: Προστασία των εξωτερικών συνόρων με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιωμάτων
AP Photo/Olivier Matthys

Η «προστασία των συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνεται «με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπενθύμισε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια «έκτακτη» κατάσταση.

Η Ίλβα Γιόχανσον και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτήθηκαν για τις επικρίσεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αφορούν τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Αθήνα στα σύνορα απέναντι στις ροές χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

«Ασφαλώς οφείλουμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και ασφαλώς αυτό πρέπει να γίνεται με ανάλογο τρόπο και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, αρμόδια για τη μετανάστευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι ανοιχτά και δεν πρέπει να είναι ανοιχτά», δήλωσε.

«Όλα όσα συμβαίνουν στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να γίνονται βάσει του δικαίου», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Έλληνας Επίτροπος κάλεσε να επιδεικνύεται «προσοχή» όσον αφορά στις εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η Αθήνα μπορεί «ακόμη και σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις να καταστήσει τη διαχείριση της κατάστασης συμβατή με το δίκαιο».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για μια μεταρρύθμιση της πολιτικής της για το άσυλο, ενώ αναμένεται ο ίδιος μαζί με τη Γιόχανσον να παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες μια νέα Συνθήκη για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Τολμώ να πω ότι αυτό θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές σε έναν τόσο εμβληματικό στόχο», είπε ο Σχοινάς καλώντας επίσης να χορηγηθούν επαρκή μέσα για τον έλεγχο των συνόρων στον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό μακροπρόθεσμα της ΕΕ, ο οποίος τελεί υπό συζήτηση.

Οι δηλώσεις των δύο Επιτρόπων έγιναν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ