ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καμία συγκεκριμένη πρόταση από τις Βρυξέλλες για τους μετανάστες

Τουρκία: Καμία συγκεκριμένη πρόταση από τις Βρυξέλλες για τους μετανάστες
AP Photo/Giannis Papanikos

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση στη συνάντηση που είχαν σήμερα, Τετάρτη, με αντικείμενο τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση που να τέθηκε στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα διατυπώσουν αυτό το σχέδιο σύντομα και θα μας το μεταφέρουν ώστε να το υλοποιήσουμε γρήγορα στην περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, μιλώντας απόψε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν θεωρεί ότι συνιστά «πολιτικό εκβιασμό» η απόφασή που έλαβε την περασμένη εβδομάδα να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την κατηγορούν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Ποτέ δεν θεωρήσαμε τους πρόσφυγες εργαλείο πολιτικού εκβιασμού», διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στο ακρoατήριο του κόμματός του, είπε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στις επιχειρήσεις της στη Συρία αν θέλει λύση στο προσφυγικό», ενώ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Ευρώπη ότι «ποδοπατεί» τα δικαιώματα των προσφύγων.

«Αυτοί που κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, αυτοί που τους χτυπούν, τους πυροβολούν και προσπαθούν να τους σκοτώσουν, παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε:

«Κοιτάξτε τι κάνουν οι Έλληνες. Αυτό είναι εντελώς απάνθρωπο. Οι Έλληνες ανατρέπουν βάρκες, πυροβολούν, αφήνουν να πεθάνουν τα μωρά και οι μητέρες στην ανοιχτή θάλασσα»

«Καλούμε ειδικά την Ελλάδα αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους πρόσφυγες που ήρθαν στα εδάφη τους, όπως ορίζει η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ