ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η "ζωή" στα σανατόρια μετά τα ορυχεία άνθρακα

Κίνα: Η "ζωή" στα σανατόρια μετά τα ορυχεία άνθρακα

Πνιγμένοι στη σκόνη, βυθισμένοι στη λήθη, διψούν για οξυγόνο. Η κάθε ανάσα τους γίνεται με δυσκολία, αλλά τουλάχιστον, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια σκληρής εργασίας στα ορυχεία άνθρακα, αντικρύζουν τον ήλιο.

Σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Κίνας, 30 ασθενείς, πρώην εργαζόμενοι στα ορυχεία άνθρακα, έχουν αποτραβηχτεί σε ένα - κατ' εφημισμόν - σανατόριο για να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι περισσότεροι πάσχουν από πνευμονοκονίαση και πνευμονική ίνωση.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Η κοινωνική μέριμνα ανύπαρκτη. Το προσωπικό σχεδόν μηδαμινό και η χρηματοδότηση από το κράτος μηδενική.

Κάποτε το νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είχε τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και 150 άτομα προσωπικό φρόντιζαν τους εργάτες που έπασχαν από αναπνευστικά προβλήματα. Σήμερα, έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο γκέτο. Οι ασθενείς κατοικούν με τους στενούς συγγενείς τους και τα οικόσιτα ζώα τους. Καλλιεργούν μικρούς κήπους και έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιες κουζίνες.

Τα ορυχεία στην Κίνα, έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κολαστήρια. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του 2015, πρόκειται να κλείσει 1.254 μικρά ανθρακωρυχεία. Στόχος της είναι να μειώσει την ετήσια κατανάλωση άνθρακα κατά 160 εκατ. τόνους (μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια) προκειμένου να περιορίσει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Η κατανάλωση άνθρακα αντιστοιχεί περίπου στο 66% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Κίνας.

Για τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία ούτε κουβέντα. Νωπές είναι οι μνήμες όταν τον περασμένο Αύγουστο δεκάδες εργάτες θάφτηκαν ζωντανοί στις εγκαταστάσεις του ορυχείου στην επαρχία Σαανσί, έπειτα από κατολίσθηση που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας στη βόρεια Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ