ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 41 νεκροί στην Ιταλία σε μία μέρα - Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη

Κορωνοϊός: 41 νεκροί στην Ιταλία σε μία μέρα - Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη
Jane Barlow/PA via AP

Ραγδαία αύξηση στον αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι. Παράλληλα, η Γαλλία μετά ακόμη τρεις θανάτους και η Βρετανία επιβεβαίωσε τον πρώτο της νεκρό. 

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Ιταλία ανέρχεται πλέον σε 148. Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, οι νοσούντες άγγιξαν τους 3.296. Παράλληλα, οι ασθενείς που έχουν ιασθεί και είναι πλέον αρνητικοί στον ιό, φτάνουν τους 414.

Το 10,7% των ασθενών έχει γίνει αρνητικό στον ιό και έχει ιασθεί, ενώ έχασε ζωή του το 3,8% όσων μολύνθηκαν από τον Covid-19.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα τόνισε ότι χρειάζεται αίσθημα ευθύνης αλλά όχι αδικαιολόγητο άγχος. «Είμαστε μια μεγάλη, σύγχρονη χώρα, με ένα άριστο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Ματαρέλα κάλεσε όλους τους πολίτες να σεβαστούν τις συμβουλές των επιστημόνων για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, ώστε να ξεπεραστεί και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Χρειάζεται ομόνοια και ομοψυχία για να ηττηθεί ο ιός. Χωρίς απροσεξίες, αλλά και χωρίς υπερβολική ανησυχία, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρόεδρος.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε λόγω του Covid-19.

«Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά μέτρα. Παράλληλα, ενισχύεται οικονομικά και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Η Ιταλία, με επίσημη επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες ότι λόγω της απρόβλεπτης αυτής κατάστασης δεν θα μπορέσει να σεβαστεί φέτος την προγραμματισμένη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ. Ο σχετικός άτυπος διάλογος της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο διάλογος αυτός πραγματοποιείται σε πνεύμα κατανόησης.

Η κυβέρνηση Κόντε αποφάσισε και την αναβολή του δημοψηφίσματος που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, με αντικείμενο την μείωση του συνολικού αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών της χώρας. Η νέα σχετική ημερομηνία θα ανακοινωθεί με τα το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον διακόπτεται και η λειτουργία θεάτρων και κινηματογράφων, ενώ για έναν μήνα όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα παιχτούν κεκλεισμένων των θυρών.

Η κυβερνητική συμμαχία Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς, επίσης, ζήτησε από την δημόσια διοίκηση της χώρας να ευνοήσει τις μορφές «τηλε-εργασίας» ώστε να μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται κανονικά, αλλά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους. Κάτι που, μέχρι τώρα στην Ιταλία είναι σε θέση να κάνουν μόνον 500.000 εργαζόμενοι.

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας έκανε γνωστό ότι η διακοπή λειτουργίας πανεπιστημίων και σχολείων, η οποία προς το παρόν έχει αποφασιστεί ότι θα ισχύσει μέχρι τις 15 Μαρτίου, αν κριθεί αναγκαίο μπορεί και να παραταθεί.

Επτά νεκροί στη Γαλλία

Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Γαλλία, ανεβάζοντας στους επτά τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 423, με 138 νέα κρούσματα να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά 23 άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, πρόσθεσε ο Σαλομόν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας ότι πλέον φαίνεται ότι είναι «αναπόφευκτο» το ξέσπασμα του ιού να εξελιχθεί σε επιδημία στην Γαλλία.

AP 20059505889247

Επισκέπτες στο Λούβρο/Πηγή: AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Πρώτος νεκρός στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, η Βρετανία μετρά τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το BBC. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ασθενή που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

«Ένας ασθενής που είχε διαγνωστεί με (τον ιό) Covid-19 δυστυχώς απεβίωσε», ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, Κρις Ουίτι, σε δελτίο Τύπου.

Ο ασθενής που νοσηλευόταν στο Ρίντινγκ, στη νότια Αγγλία, ήταν «ένας ηλικιωμένος που αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα υγείας», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι μολύνθηκε από τον ιό στη Βρετανία και επιχειρούμε ήδη να ταυτοποιήσουμε τα πρόσωπα με τα οποία ήλθε σε επαφή» συμπλήρωσε ο Ουίτι.

Η Βρετανία έχει προς το παρόν καταγράψει 115 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

AP 20064398682044

Πηγή: AP Photo/Matt Dunham

82 κρούσματα στην Ολλανδία

Ο αριθμός των ασθενών από τον Covid-19 στην Ολλανδία ανέρχεται πλέον σε 82 κρούσματα, έγινε σήμερα γνωστό από Ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία υπερδιπλασιάστηκαν σήμερα (Πέμπτη) σε σχέση με τα 38 που είχαν καταγραφεί έως χθες. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου.

Τεράστια η ζημιά για τις αεροπορικές

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιδημία θα μπορούσε να στερήσει τις αεροπορικές εταιρείες επιβατικών πτήσεων από έσοδα έως 113 δισεκ. δολάρια φέτος.

Πρόκειται για ποσό που είναι υπερτριπλάσιο της πρόβλεψης που έκανε πριν από μόλις δύο εβδομάδες φορέας του κλάδου, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η προειδοποίηση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) ήρθε την ώρα που η βρετανική περιφερειακή αεροπορική εταιρία Flybe αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο θύμα της μείωσης στη ζήτηση που προκάλεσε η κρίση. Παράλληλα, η Norwegian Air ανακάλεσε τις προβλέψεις της για τη φετινή κερδοφορία, ενώ η αμερικανική εταιρία χαμηλού κόστους Southwest προέβλεψε πλήγμα 200-300 εκατ. δολαρίων στα λειτουργικά έσοδα πρώτου τρίμηνου.

«Υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρίες που έχουν σχετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους και υψηλό χρέος και ένα σοκ στις ταμειακές ροές, όπως αυτό, θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει ορισμένες σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IATA Μπράιαν Πιρς σε εκδήλωση στη Σιγκαπούρη.

Κατέρρευσε η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe

Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να μειώσουν πτήσεις και να περικόψουν δαπάνες και προειδοποιούν για πλήγμα στα κέρδη τους, καθώς ο νέος ιός που ξεκίνησε από την Κίνα εξαπλώνεται, αυξάνοντας τους φόβους για πανδημία που μπορεί να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Η IATA προέβλεψε ότι το πλήγμα που θα υποστούν οι αεροπορικές εταιρίες επιβατικών πτήσεων σε απώλεια εσόδων από την κρίση θα είναι μεταξύ 63 δισεκ. και 113 δισεκ. δολαρίων φέτος, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού. Στις 20 Φεβρουαρίου, είχε προβλέψει πλήγμα 29 δισεκ. δολαρίων.

Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους και έχει προσβάλει δεκάδες χιλιάδες άλλους, κυρίως στην Κίνα. Αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 60 άλλες χώρες, οδηγώντας στην επιβολή περιορισμών στα ταξίδια και όχι μόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ