ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στο Βατικανό

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στο Βατικανό
(AP Photo/Gregorio Borgia)

Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκε στο Βατικανό. Την ίδια ώρα, ραγδαία είναι η αύξηση στον αριθμό των νεκρών από τον ιό στην Ιταλία – το επίκεντρο από όπου εξαπλώθηκε ο ιός στην Ευρώπη- καθώς όπως έγινε γνωστό χθες, Πέμπτη, μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τις οποίες έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Ματέο Μπρούνι, ο ασθενής διαγνώστηκε την Πέμπτη και έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ οι αρμόδιες Αρχές κάνουν απολύμανση της περιοχής. Σύμφωνα με τον Μπρούνι, τα εξωτερικά ιατρεία των κλινικών του Βατικανού έκλεισαν για απολύμανση, ωστόσο θα συνεχίσουν να δέχονται επείγοντα περιστατικά.

Οι ιταλικές υγειονομικές Αρχές έχουν ενημερωθεί για την περίπτωση, ενώ δεν έχουν δοθεί περαιτέρω πληροφορίες για την ταυτότητα του ασθενή.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, είχε προκληθεί ανησυχία, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος κρυολόγησε, κατά την καθιερωμένη γενική ακρόαση των πιστών. Ο Πάπας υποβλήθηκε στο ειδικό τεστ για τον εντοπισμό του κορωνοϊού και προέκυψε αρνητικός, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο.

Ο Αργεντινός Πάπας συνέχισε να συμμετέχει κανονικά στην λειτουργίες στον ξενώνα του Βατικανού, Σάντα Μάρτα, όπου διαμένει, ωστόσο ματαίωσε προγραμματισμένη επίσκεψη λόγω της ασθένειας.

Στο μεταξύ, οι επισκέψεις τουριστών στα γνωστά Μουσεία του Βατικανού, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνουν κάμψη του 60%.

148 οι νεκροί στην Ιταλία

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Ιταλία ανέρχεται πλέον σε 148. Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, οι νοσούντες άγγιξαν τους 3.296. Παράλληλα, οι ασθενείς που έχουν ιασθεί και είναι πλέον αρνητικοί στον ιό, φτάνουν τους 414.

Το 10,7% των ασθενών έχει γίνει αρνητικό στον ιό και έχει ιασθεί, ενώ έχασε ζωή του το 3,8% όσων μολύνθηκαν από τον Covid-19.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα τόνισε ότι χρειάζεται αίσθημα ευθύνης αλλά όχι αδικαιολόγητο άγχος. «Είμαστε μια μεγάλη, σύγχρονη χώρα, με ένα άριστο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Ματαρέλα κάλεσε όλους τους πολίτες να σεβαστούν τις συμβουλές των επιστημόνων για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, ώστε να ξεπεραστεί και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε λόγω του Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ