ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγαλύτερη ηλιακή μονάδα του κόσμου βρίσκεται στο Μαρόκο

Η μεγαλύτερη ηλιακή μονάδα του κόσμου βρίσκεται στο Μαρόκο
Αεροφωτογραφία των ηλιακών πάνελ στην μονάδα 1 του πρότζεκτ Noor CNN

Η ηλιακή μονάδα βρίσκεται κοντά στην πόλη Ουαρζαζάτε του Μαρόκο.

Η εν λόγω μονάδα θα μπορεί να παράγει στο μέλλον αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτήσει πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια μέχρι το 2018 αλλά και ταυτόχρονα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 760,000 τόνους κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Climate Investment Funds.

O Βασιλιάς Μοχάμεντ Ε’ του Μαρόκο πάτησε το κουμπί και στις 4 Φεβρουαρίου του 2016 το πρώτο σκέλος της μονάδας τέθηκε σε λειτουργία.

Η εκμετάλλευση της δύναμης του αλατιού

Η ηλιακή μονάδα που ονομάζεται Noor complex, χρησιμοποιεί τεχνολογία CSP η οποία είναι ακριβότερη στην εγκατάσταση της από τα κοινά πάνελ, που σε αντίθεση με αυτά, είναι ικανά να αποθηκεύσουν ενέργεια τις νύχτες αλλά και τις μέρες που επικρατεί συννεφιά.

Αυτά τα πάνελ εστιάζουν το φώς του ηλίου και ζεσταίνουν ένα υγρό, το οποίο όταν αναμιχθεί με νερό, φτάνει περίπου στους 400 βαθμούς Κελσίου. Ο ατμός που παράγεται από τη διαδικασία αυτή οδηγεί σε μία τουρμπίνα η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Ένας κύλινδρος γεμάτος αλάτι λιώνει από την θερμότητα που μαζεύουν τα πάνελ κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμένει αρκετά θερμός και το βράδυ ώστε να παρέχει έως και τρεις ώρες ενέργειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία χρηματοδότησε την εν λόγω κατασκευή της μονάδας με δάνειο 87 εκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε η τράπεζα μέσω της Clean Technology Fund.

«Με αυτό το μεγάλο βήμα προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον, το Μαρόκο πρωτοπορεί σε μια πιο πράσινη ανάπτυξη της ηλιακής τεχνολογίας», δήλωσε η Marie Francoise Marie-Nelly, διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται σε εκείνες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη).

«Οι αποδόσεις της επένδυσης θα είναι σημαντικές για τη χώρα και τους ανθρώπους της, με την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, δημιουργώντας ένα καθαρότερο περιβάλλον και ενθαρρύνοντας νέες βιομηχανίες αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η Αφρική έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, ωστόσο ακόμη παραμένει αρκετά ανεκμετάλλευτη», λέει ο Sameh Mobarek, διαχειριστής του πρότζεκτ της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δίνοντας το καλό παράδειγμα

Τα καύσιμα που εισάγει το Μαρόκο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τροφοδότησης της χώρας με ενέργεια ανέρχονται στο 97% του συνόλου των αναγκών του, δηλώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Με αποτέλεσμα η χώρα να είναι σε θέση προθυμίας για να αρχίσει να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτός ο στόχος της χώρας ήταν ένας από τους λόγους που το Μαρόκο επιλέχθηκε ως η χώρα που θα φιλοξενήσει την επόμενη διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος του Ο.Η.Ε. (COP 22), τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με την Climate Investment Funds.

«Η Αφρική γενικά και ιδίως η Βόρεια Αφρική, έχουν τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας αν και αυτές παραμένουν ακόμη ανεκμετάλλευτες», σύμφωνα με την δήλωση του Mobarek στο CNN.

«Η ηγετική θέση που κατέχει το Μαρόκο στην περιοχή μπορεί να δώσει το παράδειγμα και σε άλλες χώρες ώστε να ακολουθήσουν την επιδίωξη της ανάπτυξης των ενεργειακών τομέων τους».

Διαρκής αντίκτυπος

Εκτός από την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, αυτή η μονάδα αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 13% στο 43%, σύμφωνα με την Climate Investment Funds.

Eπίσης αναμένεται ότι το εν λόγω έργο θα επηρεάσει θετικά τη γύρω περιοχή. Εκτιμάται ότι περίπου 583.000 άνθρωποι ζουν στην πόλη Ουαρζαζάτε, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την μονάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ