ΚΟΣΜΟΣ

Χόνγκ Κόνγκ: Βίαιες συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις

Χόνγκ Κόνγκ: Βίαιες συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις
Αστυνομικός σημαδεύει με το όπλο του προς το πλήθος REUTERS/E Weekly/Fu Chun-wai

Δυνάμεις καταστολής του Χόνγκ Κόνγκ έριξαν προειδοποιητικά πυρά την Τρίτη ώστε να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος, μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων έπειτα από την απόπειρα των αρχών να απομακρύνουν παράνομους υπαίθρους πωλητές από μια εργατική συνοικία.

Πρόκειται για τις πιο βίαιες συγκρούσεις από το 2014 από τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.
Οι διαδηλωτές έσπασαν πεζοδρόμια πετώντας τα κομμάτια στην αστυνομία ενώ άλλοι κατέβασαν οδικές πινακίδες και έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στην συνοικία Μονγκ Κοκ, πολύ κοντά στην καρδιά του οικονομικού κέντρου του Χόνγκ Κόνγκ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι έριξαν δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, ενώ οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν με σπρέι πιπεριού και γκλόμπς να διαλύσουν το πλήθος.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τους αστυνομικούς να

πυροβολούν κατά του πλήθους καθώς εξαγριωμένοι διαδηλωτές περικυκλώνουν αρκετούς αστυνομικούς της τροχαίας, πετώντας τους σκουπίδια, τούβλα και μπουκάλια και ρίχνοντας έναν από αυτούς στο έδαφος.

Εικόνα
βομβαρδισμένου τοπίου, παρουσίαζε λίγο αργότερα, ο παγκοσμίου φήμης κεντρικός εμπορικός δρόμος Nathan Road.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να μετακινήσει παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι πωλούν τοπικά εδέσματα, μικροπράγματα και είδη οικιακής χρήσης, πάνω σε αυτοσχέδιους πάγκους.

Η κατάσταση έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο twitter με το hashtag #FishballRevolution.

Ο διοικητής του Χονγκ Κονγκ, Λέουνγκ Τσουν-γινγκ συγκάλεσε άμεσα συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η τοπική κυβέρνηση καταδικάζει τα επεισόδια. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι αρχές εξετάζουν ενδείξεις ότι τα επεισόδια ήταν οργανωμένα, τονίζοντας ότι λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την καταστολή των ταραχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ