ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στους 197 οι νεκροί στην Ιταλία – Η Αυστρία ζητάει ιατρικούς ελέγχους στα σύνορα

Κορωνοϊός: Στους 197 οι νεκροί στην Ιταλία – Η Αυστρία ζητάει ιατρικούς ελέγχους στα σύνορα
AP Photo/Andrew Medichini

Ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία, καθώς μέσα σε μόλις 24 ώρες αππό τον ιό πέθαναν 49 άνθρωποι.

Έτσι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ιταλικών Αρχών τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα είναι πλέον 3.916. Οι νεκροί ειναι 197, ενώ 523 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αναμένεται να διατεθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αρχίζοντας από την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας αλλά και την γενικότερη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυστρία: Επιτόπιοι ιατρικοί έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία

Οι αυστριακές Αρχές θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούν επιτόπιους ιατρικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Ιταλία για διάρκεια δύο εβδομάδων με αφετηρία την ερχόμενη εβδομάδα, σε απόκριση στην επιδημία του κορωνοϊού, από την οποία η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Αυστρία, το δυτικό τμήμα της οποίας είναι μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, αποτελεί ζωτικό διάδρομο μεταφορών μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Περισσότερο από τα μισά φορτία εμπορευμάτων που διασχίζουν τις Άλπεις περνούν από την Αυστρία.

Η Βιέννη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την εισαγωγή ελέγχων στα σύνορά της, αλλά η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον θα ενεργήσει για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού από τη βόρεια Ιταλία.

Η Αυστρία έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 63 κρούσματα, δήλωσε ο Κουρτς, σε σύγκριση με τα 4.636 κρούσματα στην Ιταλία, όπου έχουν πεθάνει 197 άνθρωποι.

«Σχετικά με το ζήτημα των ελέγχων, των ιατρικών ελέγχων στα σύνορα, μπορείτε να το φανταστείτε με τον εξής τρόπο - ασφαλώς η αστυνομία είναι υπεύθυνη για να αποφασίζει για ποια αυτοκίνητα έχει νόημα και για ποια όχι, ειδικά με βάση τις πινακίδες κυκλοφορίας» ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας.

Πρόσθεσε ότι μια έμμεση επίπτωση θα ήταν ότι «ασφαλώς αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, σε μια ορισμένη μείωση των συνοριακών διαβάσεων και ίσως σε μεγαλύτερο δισταγμό να πραγματοποιήσει κανείς περιττές μετακινήσεις σε περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Ο Κουρτς ανακοίνωσε επίσης ότι λόγω της εξάπλωσης του ιού η χώρα του απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις προς το Ιράν, την Νότια Κορέα και τις ιταλικές πόλεις Μιλάνο και Μπολόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ