ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στους 3.400 οι νεκροί παγκοσμίως - Μέσω διαδικτύου η κυριακάτικη ευλογία του Πάπα

Κορωνοϊός: Στους 3.400 οι νεκροί παγκοσμίως - Μέσω διαδικτύου η κυριακάτικη ευλογία του Πάπα
AP Photo/Andrew Medichini

Πρωτοφανή είναι πλέον τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν το περαιτέρω ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 101.400 και τους νεκρούς τα 3.400 άτομα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά, η απόφαση του Βατικανού, η καθιερωμένη ευλογία της Κυριακής από τον Πάπα να γίνεται πλέον όχι δια ζώσης αλλά μέσω διαδικτύου.  

Με τον ίδιο τρόπο θα γίνεται και η γενική ακρόαση των πιστών από τον πάπα Φραγκίσκο κάθε Τετάρτη.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να μην δημιουργούνται ουρές στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου και στις πύλες της Αγίας Έδρας εξαιτίας των ελέγχων της αστυνομίας.

Παράλληλα προσωρινά απαγορεύεται και η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της λειτουργίας από τον λατινοαμερικανό πάπα στο μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μάρθας, στον ξενώνα όπου διαμένει, μέσα στο παπικό κρατίδιο.

Για λόγους που σχετίζονται, πάντα, με τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού θα κλείσουν, μέχρι νεωτέρας, και τα αρχεία του Βατικανού.

Ιταλία: Θετικός στον ιό ο Νικόλα Τζινγκαρέτι

Στη γειτονική Ιταλία, ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αλλά ότι είναι καλά και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του.

Παράλληλα, άνδρας της ασφαλείας του γραμματέα της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι φέρεται να είναι θετικός στον ιό. Ο γραμματέας της Λέγκας, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RAI, δήλωσε έτοιμος να υποβληθεί στις εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού.

coronovirus nicola


O γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι (Πηγή: Roberto Monaldo/LaPresse via AP)

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται προς την παράταση της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σήμερα, εξάλλου, η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να επεκτείνει την καραντίνα της «κόκκινης ζώνης» της Λομβαρδίας σε νέες περιοχές της περιφέρειας.

Η Ιταλία σήμερα ξεκίνησε να επιστρατεύει συνταξιούχους γιατρούς στο πλαίσιο των επειγουσών προσπαθειών της να ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με επιπλέον 20.000 προσωπικό και να καταπολεμήσει την επιδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία.

Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά που υιοθέτησε η κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ολονύχτιας σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου που κρίθηκε αναγκαία έπειτα από τους 49 επιπλέον θανάτους από τον covid-19 που σημειώθηκαν στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα έφτασαν τα 5.883. Οι νεκροί είναι 233 και οι ασθενείς που ιάθηκαν 589.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.145 σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

Στα νοσοκομεία της χώρας έχουν εισαχθεί 2.651 άνθρωποι, 567 ασθενείς είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 1.843 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 παραμένουν η Λομβαρδία (3.420), η Εμίλια Ρομάνια (1.010) και το Βένετο (543).

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Ιταλία και πρότεινε στην κυβέρνηση να «συνεχίσει να επικεντρώνεται αυστηρά σε μέτρα περιορισμού» του ιού.

Δύο ακόμη νεκροί στη Γαλλία

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ακόμη άνθρωποι πέθαναν από τον covid-19, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 11.

Το ένα θύμα προέρχεται από τη βόρεια Γαλλία και το άλλο από την Νορμανδία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στη Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ανέρχονται σε 716, αύξηση κατά 103 μέσα σε μία ημέρα, προσθέτει το υπουργείο.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 43 και έφθασε τα 206, ανακοίνωσαν σήμερα βρετανοί αξιωματούχοι υγείας.

Μέχρι στιγμής στη χώρα δύο ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον κοροναϊό κατέληξαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στο Ιράν

Ο αριθμός των νεκρών από τον covid-19 στο Ιράν αυξήθηκε μέσα σε ένα 24ωρο κατά 21 και σήμερα έφθασε τους 145, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα τα κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο κατά 1.076 και ανέρχονται πλέον σε 5.823, είπε ο ίδιος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Επτά οι νεκροί του Diamond Princess



Ένας ακόμη πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, κατέληξε ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών που επέβαιναν στο πλοίο σε επτά, μετέδωσε σήμερα ο ιαπωνικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK.

Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 3.711 επιβάτες από 56 χώρες.

Bρισκόταν επί 14 ημέρες σε καραντίνα έξω από το λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια εκκενώθηκε σταδιακά και οι επιβάτες του επαναπατρίστηκαν.

Ολλανδία: Ανησυχία μετά την επιστροφή 900 σπουδαστών από Ιταλία

Η Ολλανδία, όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού ανέρχονταν το Σάββατο σε 188, ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό της. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία, τα περισσότερα κρούσματα συνδέονται με ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα από 900 ολλανδούς σπουδαστές, που είχε ταξιδέψει για σκι στη βόρεια Ιταλία, επέστρεψε σήμερα με λεωφορείο προκαλώντας σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ταξίδι της αδελφότητας Vindicat δεν παραβίασε τις οδηγίες των ολλανδικών υγειονομικών αρχών. Ωστόσο οι σπουδαστές επέστρεψαν στην πατρίδα τους εν μέσω ανησυχίας από τους πολίτες αλλά και από κάποιους βουλευτές.

Οι σπουδαστές έφθασαν στην πόλη Γκρόνινγκεν της βόρειας Ολλανδίας με μια αυτοκινητοπομπή 14 λεωφορείων και τους δόθηκαν οδηγίες από τις τοπικές υγειονομικές αρχές, αλλά δεν μπήκαν σε καραντίνα.

Οι οδηγίες για τους σπουδαστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι 20αρηδες, αναφέρουν ότι θα πρέπει να «απέχουν από κοινωνικές επαφές» αν εμφανίσουν συμπτώματα κρυολογήματος και να τεθούν σε κατ΄οίκον περιορισμό και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί αν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης.

Η ομάδα πέρασε έξι ημέρες στο Σεστριέρε στις Ιταλικές Άλπεις, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά του Τορίνο και ακόμη πιο μακριά από τις πόλεις ανατολικά του Μιλάνου που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Στη διάρκεια της παραμονής τους η ολλανδική κυβέρνηση τροποποίησε την ταξιδιωτική οδηγία για την περιοχή ανακοινώνοντας την Τρίτη ότι όλα τα ταξίδια προς τη βόρεια Ιταλία, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Γεωργία: Θετικός στον ιό γιος ανώτερου αξιωματούχου Υγείας

Ένας γιος ανώτερου αξιωματούχου Υγείας στην Γεωργία δήλωσε σήμερα ότι μολύνθηκε με τον νέο κοροναϊό αφού ήρθε σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.

Ο Νικόλος Γκαμκρελίντζε, γιός του Αμιράν Γκαμκρελίντζε, του επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου των Ασθενειών της Γεωργίας, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι βρέθηκε θετικός στον ιό.

Από την πλευρά του ο πατέρας του ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 12 κρούσματα στη χώρα-τα 10 συνδεόμενα με την Ιταλία και τα δύο με το Ιράν.

Η Γεωργία, μια χώρα στο Νότιο Καύκασο με πληθυσμό 3,7 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στο τέλος Φεβρουαρίου.

Στη γειτονική της Ρωσία, τέσσερα νέα κρούσματα του ιού ανακοινώθηκαν σήμερα, τρία εκ των οποίων στην πόλη Λίπετσκ και ένα στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Αντιμετώπισης του Κοροναϊού.

Πρόκειται για άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από την Ιταλία. Όλοι οι ασθενείς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο, ενώ όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους έχουν τεθεί υπό ιατρική επίβλεψη, προσθέτει το Κέντρο.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στη Ρωσία ανέρχονται σε 14. Από αυτούς δύο είναι Κινέζοι, 11 Ρώσοι που επέστρεψαν πρόσφατα από την Ιταλία και ένας Ιταλός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ