ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Σε καραντίνα η Λομβαρδία και 12 περιοχές μετά την άνοδο των κρουσμάτων

Κορωνοϊός - Ιταλία: Σε καραντίνα η Λομβαρδία και 12 περιοχές μετά την άνοδο των κρουσμάτων
AP Photo/Andrew Medichini

Να κηρύξει σε απομόνωση όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντι αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου η ιταλική κυβέρνηση, μετά την αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού μέσα σε μία μόλις ημέρα. 

Πρόκειται, ουσιαστικά, για επέκταση της «κόκκινης ζώνης» σε μεγάλο μέρος του ιταλικού βορρά, καθώς πέρα από την περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου ζουν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, σε απομόνωση τίθενται 12 περιοχές σε 4 από τις 19 συνολικά περιφέρειες της Ιταλίας, και συγκεκριμένα τις Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, Άστι και Αλεσάντρια, μέχρι τις 3 Απριλίου.

Ουσιαστικά, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών έξω από τις περιοχές αυτές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα. Τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Το Σάββατο ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 5.883 σε όλη την Ιταλία, δηλαδή 1.145 περισσότερα σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, αναγκάζοντας τη χώρα να λάβει νέα έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, οι νεκροί είναι 233 και οι ασθενείς που ιάθηκαν 589.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά την Κίνα, η οποία μετρά κάτι λιγότερο από 3.000 θύματα του κορωνοϊού.

Στα νοσοκομεία της χώρας έχουν εισαχθεί 2.651 άνθρωποι, 567 ασθενείς είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 1.843 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 παραμένουν η Λομβαρδία (3.420), η Εμίλια Ρομάνια (1.010) και το Βένετο (543).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ