ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. - Tι θα ζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος

Προσφυγικό: Συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. - Tι θα ζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος
Presidential Press Service via AP, Pool

Στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ταξιδεύει σήμερα στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσει το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση αύριο στο Βέλγιο» με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναμένω να επιστρέψω από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Από πλευράς των Βρυξελλών έχει ανακοινωθεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα τεθούν επί τάπητος «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία».

Ο Ερντογάν συνέχισε και χθες, Κυριακή, το επικοινωνιακό του σόου εντός Τουρκίας, «συμβουλεύοντας» την Ελλάδα να ανοίξει και αυτή τα σύνορά της για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις κι εσύ τις πύλες σου, που άνοιξαν ήδη. Άνοιξε κι εσύ τις πύλες σου και απαλλάξου από αυτό το βάρος. Άστους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. Όταν λέμε για δίκαιη κατανομή του βάρους, εμείς θα είμαστε εκεί για αυτή τη δίκαιη κατανομή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση για τις «ηρωίδες γυναίκες της Τουρκίας» που πραγματοποιήθηκε σε συνεδριακό κέντρο στην περιοχή Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης.

Το τελευταίο διάστημα, ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να οδηγήσει στα… άκρα την κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ την αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Γηραιά Ήπειρο για «εργαλειοποίηση» των προσφύγων και ποδοπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το ανθρωπιστικό του προφίλ -και να εξαπολύσει έμμεσα πυρά προς την Ελλάδα- η Άγκυρα ανακοίνωσε το Σάββατο το πρωί ότι θα απαγορεύσει τη διέλευσης προσφύγων και μεταναστών από το Αιγαίο λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η συγκεκριμένη διαδρομή.

Σε άρθρο της το Σάββατο το πρωί, η τουρκική εφημερίδα Sabah έγραφε ο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα έθετε στο «τραπέζι» στις Βρυξέλλες τρία σημαντικά ζητήματα: την άρση των περιορισμών βίζα για τους Τούρκους πολίτες στα ταξίδια τους στην Ευρώπη, το προσφυγικό αλλά και τις τροποποιήσεις στην τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.

Παρότι το προσφυγικό ζήτημα είναι το αναμενόμενο θέμα συζήτησης τα άλλα δύο αποτελούν πάγια αιτήματα της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε., και η απόφαση του Ερντογάν να τα επαναφέρει στο «τραπέζι» δεν μοιάζει καθόλου τυχαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ