ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτή τώρα στη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την Ελλάδα η Γερμανία

Ανοιχτή τώρα στη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την Ελλάδα η Γερμανία
(AP Photo/Darko Bandic)

Την προθυμότητά της να φιλοξενήσει μέρος των 1.500 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα σηματοδότησε η Γερμανία, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Η απόφαση αυτή, όπως γράφει η Deutsche Welle, έρχεται μετά από τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με μέλη του κυβερνητικού της συνασπισμού και συζητήσεις για την κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα και την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση ανθρωπιστικής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία μιας “συμμαχίας” που θα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει αυτά τα παιδιά» τονίζει σε ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση.

«Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση με τα 1.000 έως 1.500 παιδιά που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά» υπογραμμίζεται επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Μπούντεσταγκ απέρριψε με 117 ψήφους υπέρ και 495 κατά -παρά τις διαφορές απόψεων εντός των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και εντός των Χριστιανοδημοκρατών- την υποδοχή ευάλωτων προσφύγων από τα hotspot στην Ελλάδα.

Με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία η γερμανική βουλή απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση των Πρασίνων για την υποδοχή στη Γερμανία 5.000 ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων από ελληνικά hot spot, ανάμεσα τους ασυνόδευτα ανήλικα. Πέραν αυτού η πρόταση προέβλεπε οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη από τη Γερμανία προς αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Από την ημέρα που η Άγκυρα ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τις «πύλες» της προς την Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Επί της ουσίας, η Τουρκία έχει ακυρώσει από μόνη της τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδεύει σήμερα στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσει το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση αύριο στο Βέλγιο» με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναμένω να επιστρέψω από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Από πλευράς των Βρυξελλών έχει ανακοινωθεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα τεθούν επί τάπητος «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία».

Ο Ερντογάν συνέχισε και χθες, Κυριακή, το επικοινωνιακό του σόου εντός Τουρκίας, «συμβουλεύοντας» την Ελλάδα να ανοίξει και αυτή τα σύνορά της για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ