ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε μεγαλύτερο συντονισμό καλεί ο Μακρόν τους «27» για την αντιμετώπιση του ιού

Κορωνοϊός: Σε μεγαλύτερο συντονισμό καλεί ο Μακρόν τους «27» για την αντιμετώπιση του ιού
AP Photo/Olivier Matthys

Τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Τρίτη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία διευκρινίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για να οργανώσουν αυτή την εκ του μακρόθεν διάσκεψη.

«Η ισχύς εν τη ενώσει για να αντιμετωπίσουμε την Covid-19. Καλώ τους ευρωπαίους εταίρους μας σε επείγουσα δράση για τον συντονισμό των υγειονομικών μέτρων, της ερευνητικής προσπάθειας και της οικονομικής απάντησής μας. Ας δράσουμε μαζί από τώρα», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινώσει το απόγευμα «πρωτοβουλίες» για «μεγαλύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό» για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκληθεί από την επιδημία του κορωνοϊού.

«Επιθυμώ να έχουμε περισσότερο ευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό. Και θα ανακοινώσω σχετικές πρωτοβουλίες ήδη από σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Μακρόν.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης εκπονεί η Ισπανία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, το οποίο σχεδιάζει να αρχίσει να εφαρμόζει «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες, ο Σάντσεθ δήλωσε πως η κυβέρνηση της Ισπανίας εργάζεται εδώ και δύο εβδομάδες για να εκπονήσει το σχέδιο και είναι τώρα έτοιμη να το εφαρμόσει, σε συνεργασία με τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου οι ισπανικές αρχές έκλεισαν σχολεία στην πόλη Λαμπαστίδα, κοντά στη Βιτόρια, στη Χώρα των Βάσκων, αφού στην περιοχή εντοπίσθηκαν 150 κρούσματα του κορωνοϊού.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε 999 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, τα περισσότερα σε δύο περιοχές, η μία γύρω από τη Μαδρίτη και η άλλη γύρω από τη Βιτόρια, στη βόρεια Ισπανία.

Υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα ανακοίωσε η Πολωνία

Στο μεταξύ, στη Βαρσοβία, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του αποφάσισε να επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και την Τσεχία ώστε να αποφύγει περαιτέρω επέκταση του κορωνοϊού.

Η Πολωνία έχει αναφέρει μέχρι τώρα 16 κρούσματα του κορωνοϊού.

Εξάλλου ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για τον οποιονδήποτε αντίκτυπο μπορεί να έχει η επιδημία στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο.

«Το ζήτημα είναι πρόωρο», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ