ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Οδύσσεια» για τους Ιταλούς ταξιδιώτες η επιστροφή στο σπίτι

Κορωνοϊός: «Οδύσσεια» για τους Ιταλούς ταξιδιώτες η επιστροφή στο σπίτι
AP Photo/Bernat Armangue

Η διαρκής ακύρωση των αεροπορικών πτήσεων από και προς την Ιταλία έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε χιλιάδες Ιταλούς τουρίστες, που βρίσκονται στο εξωτερικό κι αναζητούν εναγωνίως κάποιον τρόπο να επιστρέψουν σπίτι τους.

Εκατοντάδες εξ αυτών βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ισπανία, καθώς μόλις με λίγη ώρα διαφορά οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάσθηκαν να μειώσουν ή να ακυρώσουν πολλές πτήσεις τους και συνδέσεις: Alitalia, Ryanair, EasyJet.

«Μας είπαν πως η μόνη πιθανότητα να επιστρέψουμε στην Ιταλία μέσα στις επόμενες ημέρες είναι να δρομολογηθεί ένα πλοίο από τη Βαρκελώνη προς την Τσιβιταβέκια, που η εταιρεία Grimaldi φέρεται διαθέσιμη να το κάνει», δηλώνει στην εφημερίδα La Repubblica η Τερέζα Ονοράτο, καθηγήτρια Πανεπιστημίου στη Μαδρίτη, που ζει 12 χρόνια στην Ισπανία, αλλά από χθες ερευνά εάν υπάρχει τρόπος να επιστρέψει στην πατρίδα για να βρει τη μητέρα της.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τους Ιταλούς του εξωτερικού να επιστρέψουν για να ενωθούν με τις οικογένειές τους, η ίδια τονίζει πως αυτό αποδεικνύεται ανέφικτο στην πράξη διότι οι αεροπορικές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, σταματούν τα δρομολόγια προς το Belpaese.

Αλλά το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνον την Ισπανία. Αρκετοί Ιταλοί βρίσκονται καθηλωμένοι στην Αυστρία, παρ’ όλο που είχαν πληρώσει εισιτήριο, μετά τη διαδοχική αναστολή πτήσεων κι η επιστροφή αποδεικνύεται ένα ταξίδι πιο δύσκολο ακόμη κι από τον περίπλου του Οδυσσέα.

Ο σιδηροδρομικός συρμός με προορισμό το Ούντινε, που πήραν συνωθούμενοι πολλοί Ιταλοί άλλαξε καθ’ οδόν δρομολόγιο. Όπως διηγούνται αρκετοί ταλαίπωροι επιβάτες στο πρακτορείο Adn Kronos, αρχικά θέλησαν οι αυστριακές αρχές να κατέβουν στο Φίλατς, μετά τους πήγαν μέχρι τα σύνορα, καθώς οι διαταγές από τη Βιέννη ήταν να μην διαβεί ο συρμός τη μεθόριο. Τελικά, οι Ιταλοί επιβάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία έως το Ούντινε.

Αλλά και στην Ιταλία, η Οδύσσεια για κάποιους που ήθελαν να ταξιδέψουν ακόμη πιο νότια δεν σταμάτησε. Στη Ρώμη υπήρξε ακόμη μια ακύρωση δρομολογίου, το επόμενο τραίνο ήταν υπερπλήρες κι αναγκάσθηκαν να μετεπιβιβασθούν σε τοπικά τραίνα με άπειρες στάσεις. «Χάσαμε πολλά χρήματα και πολύ χρόνο», αφηγούνται κάποιοι.

Άλλοι 15 Ιταλοί που είχαν ξεκινήσει για διακοπές με το γραφείο Boscolo βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο Μαρόκο, έπειτα από την απόφαση της χώρας να ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς κι από την Ιταλία. Όπως εξήγησε το γραφείο ταξιδίων καταβάλλονται προσπάθειες για να επιστρέψουν με πτήσεις που δεν πετούν απευθείας προς την Ιταλία, απορροφώντας το ίδιο τα επιπλέον έξοδα, όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του, ο Τζόρτζο Μπόσκολο, στο Adn Kronos.

Εάν η επιστροφή των Ιταλών από το εξωτερικό είναι δύσκολη και δαπανηρή, εξίσου ακριβή μπορεί να αποδειχθεί κι η φυγή από τις πληγείσες περιοχές μέσα στην Ιταλία. Όπως για την 30χρονη Μικέλα, που για να επιστρέψει στο σπίτι της στη Ρώμη από το Μιλάνο, κάλεσε ένα ραδιοταξί τη νύκτα μεταξύ 7ης και 8η Μαρτίου και πλήρωσε αγόγγυστα τα 1.200 ευρώ που έγραψε το ταξίμετρο. Μόνο και μόνο για να περάσει την κρίση του κορωνοϊού στο σπίτι με τη μητέρα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ