ΚΟΣΜΟΣ

Συμφώνησαν και στις λεπτομέρειες της εκεχειρίας για την Ιντλίμπ Τουρκία - Ρωσία

Συμφώνησαν και στις λεπτομέρειες της εκεχειρίας για την Ιντλίμπ Τουρκία - Ρωσία
O Τούρκος υπουργός Άμυνας σε πρόσφατη επίσκεψή του στα τουρκοσυριακά σύνορα Turkish Defence Ministry via AP, Poo

Σε συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες της εκεχειρίας στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία κατέληξαν Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η εκεχειρία αυτή έχει στόχο να σταματήσει μια κλιμάκωση της βίας στην Ιντλίμπ. Ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός διαδρόμου ασφάλειας και η πραγματοποίηση κοινών περιπολιών στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Μ4.

Σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ακάρ έκανε γνωστό ότι οι συνομιλίες με τους Ρώσους συνεχίζονται και ότι όλες οι τουρκικές δυνάμεις παραμένουν στην Ιντλίμπ.

Η Τουρκία θα συνεχίσει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ιντλίμπ αν παραβιαστεί η εκεχειρία, πρόσθεσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας προειδοποίηση την οποία διατύπωσε χθες και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα απαντήσουμε και στην ελάχιστη επίθεση»

Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπροειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις σχετικά με την εκεχειρία στην οποία συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα απαντήσουμε και στην ελάχιστη επίθεση εναντίον των θέσεων παρατήρησής μας με ακόμη πιο ισχυρά αντίποινα», τόνισε ο Ερντογάν.

Σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Ερντογάν επεσήμανε ότι σημειώνονται μικρές παραβιάσεις της εκεχειρίας και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ασφάλεια των 12 θέσεων παρατήρησης που έχει δημιουργήσει στην Ιντλίμπ.

«Ακόμη κι αν πρόκειται για μικρά περισταστικά εδώ κι εκεί, η εκεχειρία έχει αρχίσει να παραβιάζεται. Ενημερώνουμε για τα περιστατικά αυτά τη Ρωσία και αναμένουμε να ληφθούν μέτρα», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ