ΚΟΣΜΟΣ

Έσπερ για επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση: Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι

Έσπερ για επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση: Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι
(AP Photo/Susan Walsh)

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη, ότι «όλες οι επιλογές» βρίσκονται «στο τραπέζι» μετά από μια επίθεση με ρουκέτες εναντίον του στρατοπέδου Τάτζι στο Ιράκ, που είχε αποτέλεσμα τρεις νεκρούς, δύο Αμερικανούς και έναν Βρετανό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων μας, των συμφερόντων μας ή των συμμάχων μας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι καθώς συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να τιμωρήσουμε τους δράστες και να διατηρήσουμε την αποτροπή, όπως κάναμε τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε, αποδίδοντας την χθεσινή επίθεση σε «φιλο-ιρανικές σιιτικές ένοπλες ομάδες», χωρίς να τις κατονομάσει.

Ο Έσπερ είπε ότι συνομίλησε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά αντίποινα, ο οποίος του έδωσε την πλήρη εξουσιοδότηση να «κάνει το σωστό».

Δεν διευκρίνισε πότε ή πού θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά υπαινίχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να πλήξουν ιρανικό έδαφος. «Εστιάζουμε σε αυτή την ομάδα που διέπραξε αυτή την επίθεση στο Ιράκ», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο γενικός επιτελάρχης των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Α. Μάιλι δήλωσε ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στη μεγάλη στρατιωτική βάση Τάτζι, στα προάστια της Βαγδάτης, με τις 18 εξ αυτών να φτάνουν στη βάση.

Τρεις στρατιωτικοί, δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία άφησε επίσης 14 τραυματίες, Αμερικανούς, Βρετανούς, Πολωνούς και άλλους, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, είπε.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε την επίθεση διαμηνύοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ